Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Semenyaová je po osmi měsících zpátky. Překonala národní rekord v běhu na 300 m

Po osmi měsících se objevila na závodech a v Johannesburgu vylepšila národní rekord v běhu na 300 metrů na 36,78 sekundy. Řeč je o jihoafrické atletce Caster Semenyaové. Mohlo by to znamenat její příklon z osmistovky ke kratším tratím, neboť v závodech od 400 metrů po míli bez hormonální léčby startovat dvojnásobná olympijská vítězka nesmí.

Caster Semenyaová
zdroj: REUTERS autor: Arnd Wiegmann

"Jsem tady a zůstanu tady. Atletika bude dál sledovat moji tvář. To je všechno, co teď mohu říci," prohlásila devětadvacetiletá běžkyně, jejíž muskulatura a výkony vzbuzovaly od počátku vrcholové kariéry pochybnosti, zda je ženou.

Po loňském zavedení pravidla mezinárodní federace o atletkách s přirozeně vyšší hladinou testosteronu nemohla Semenyaová na zářijovém mistrovství světa v Dauhá obhajovat zlato v běhu na 800 metrů. Osmistovku podle všeho nebude moci běžet ani letos na Hrách v Tokiu.

Volba disciplíny na začátku nové sezony by ji podle AP mohla nasměrovat k dvoustovce, na kterou se pravidlo nevztahuje. V té má Semenyaová osobní rekord 24,26 sekundy a musela by hodně zrychlit, neboť účastnický limit pro Tokio je 22,80.

Loni naopak zkoušela delší tratě. V dubnu vyhrála na národním šampionátu závod na 5000 metrů, na mítinku Diamantové ligy ve Stanfordu se původně přihlásila na 3000 metrů. Švýcarský soud mezitím ale pozastavil platnost pravidla o povinné hormonální léčbě a Semenyaová se vrátila na osmistovku, na které v minulosti dlouhodobě kralovala, a dokázala se na necelou sekundu přiblížit světovému rekordu Jarmily Kratochvílové.

Na konci července ale začalo "testosteronové" pravidlo znovu platit. Semenyaová poté podepsala na rok 2020 smlouvu s prvoligovým fotbalovým klubem z Johannesburgu, nyní ale ujistila, že to konec s atletikou neznamená.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články