Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Šebrleho čekají při Odložilově Memoriálu tři disciplíny

Praha - Prvním testem formy a tréninkovým závodem po víkendovém desetiboji v Götzisu bude pro Romana Šebrleho příští týden v pondělí 8. června 16. ročník atletického mítinku Memoriál Josefa Odložila. Světový rekordman nastoupí do běhu na 110 metrů překážek, vrhu koulí a skoku dalekého, v němž v Rakousku předvedl kvalitních 786 cm. Pokud na Julisce překoná osmimetrovou hranici, dostane od organizátorů prémii 1000 dolarů, asi 20 000 korun.

"Je lepší mezi dvěma desetiboji závodit, aby vylezla ta forma, která je ještě schovaná," řekl Šebrle, kterého za tři týdny čeká desetiboj v Kladně. Mezitím kromě Memoriálu Josefa Odložila bude skákat při Pražské tyčce a ukáže se i na Zlaté tretře. "Na Odložila se celkem těším, už budu připraven závodit, navíc je to doma na Julisce," řekl atlet pražské Dukly. "Svaly ještě cítím, ale je to lepší, než to bylo v letech, kdy jsem dělal přes 8800 bodů," dodal.

Největší hvězdou bude Špotáková

Mítink bude ale především velkou příležitostí pro plnění limitů na mistrovství světa v Berlíně a také poslední nominační šancí českých atletů pro nové mistrovství Evropy družstev. Největší hvězdou mítinku bude oštěpařka Barbora Špotáková, hlavním závodem pak běh na 1500 metrů, v němž byl Odložil v roce 1964 na olympiádě v Tokiu stříbrný. 

Reprezentační kouč Václav Fišer uzavře nominaci na týmové ME, které se uskuteční 20. a 21. června v portugalské Leirii, tři dny po mítinku. A bude se těšit i na sprinterskou štafetu, která má letos velkou šanci překonat 37 let starý český rekord a kvalifikovat se na mistrovství světa do Berlína, pokud splní limit 39,10 sekundy. Rekordní výkon čtveřice Matoušek, Demeč, Kynos a L. Bohman má hodnotu 38,82. 

Olympijská vítězka a světová rekordmanka Špotáková má letos už hozeno přes 66 metrů a její forma je slibná. "Když foukne, mohlo by to letět přes 70 metrů," věřil předseda organizačního výboru Miroslav Ševčík. Díky vhodně sestaveném časovému programu a výběru disciplín se ukáže takřka kompletní česká reprezentace. "Z toho mám radost, že organizátoři umožní závodit českým atletům," řekl kouč Fišer. 

Jedním z vrcholů bude hod kladivem mužů na hlavním stadionu, který sice přišel o olympijského vítěze Primože Kozmuse ze Slovinska, ale přijede letos jasně nejlepší kladivář Krisztián Pars z Maďarska i Slováci Libor Charfreitag a Miloslav Konopka. V tyči mužů bude tahákem i Francouz Romain Mesnil, který běhal v Adamově rouše ulicemi Paříže, aby sehnal sponzory.

Na mítinku se představí Škrobáková i Novotný

Kvalitní výkon by mohl předvést i český překážkář Petr Svoboda, nad "plůtky" poběží i stříbrná žena z halového ME Lucie Škrobáková. Házet diskem bude Věra Cechlová, v dálce se čeká velký výkon do Romana Novotného, který má letos standardní osmimetrovou formu. 
 
V hlavním programu od 17:00 je 17 disciplín, z toho jedenáct mužských a šest ženských. Závody, kterým bude předcházet i odpolední Dukla mítink, skončí kolem 20:00.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články