Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Rojasová doletěla za 15 metrů a překonala halový rekord v trojskoku, Staněk byl třetí

V Madridu se přepisovala atletická historie. Venezuelanka Yulimar Rojasová totiž překonala halový světový rekord v trojskoku za 15,43 metru, což je o sedm centimetrů dále než Ruska Taťjana Lebeděvová v roce 2004. Tomáš Staněk obsadil v soutěži koulařů třetí místo, když vrhl 21,54 metru.

Yulimar Rojasová
zdroj: ČTK/EFE autor: J.J. Guillen

Čtyřiadvacetiletá Rojasová, která je dvojnásobnou mistryní světa venku i v hale, doletěla pod střechou poprvé za hranici 15 metrů před necelými dvěma týdny v Metách. Výkon 15,03 metru ji tehdy zařadil na šesté místo historických tabulek. V Madridu stříbrná olympijská medailistka z Ria zvítězila bezmála o metr.

Venku má rodačka z Caracasu osobní rekord 15,41 m a v historickém pořadí jí patří druhé místo. Dál skočila pouze Inessa Kravecová z Ukrajiny, jež od roku 1995 drží světový rekord výkonem 15,50 m. Rojasová potvrdila pozici největší favoritky olympijských her v Tokiu, před nimi by měla v květnu přijet do Ostravy na Zlatou tretru.

Koulaře Staňka překonali ve španělské metropoli jen dva soupeři. Vítězný Chorvat Filip Mihaljevič byl o 20 centimetrů lepší a o jediný centimetr porazil Konrada Bukowieckého z Polska. Český reprezentant, který je letos na třetím místě světových tabulek výkonem 21,86 metru, zamíří z Madridu na víkendové MČR v Ostravě.

Kristiina Mäki doběhla na patnáctistovce osmá, stejně jako minulý týden v Glasgow se dostala pod hranici čtyř minut a deseti sekund.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články