Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Richardsová se dočkala světového titulu na čtvrtce

Berlín - Americká čtvrtkařka Sanya Richardsová vybojovala na atletickém mistrovství světa v Berlíně svoji první zlatou medaili z významného šampionátu. K titulu si dlouholetá jednička na této trati doběhla v nejlepším letošním světovém čase 49,00 sekundy a spravila si chuť po loňské olympiádě, kde jako jasná favoritka skončila až třetí. Richardsová přitom dvakrát triumfovala v seriálu Zlaté ligy, ale na velký titul dosud nedosáhla. Předloni se nečekaně ani nekvalifikovala na MS v Ósace v národním šampionátu. Před berlínským šampionátem ale zaběhla už po 37. v kariéře čtvrtku pod 50 sekund, čímž předčila dosavadní rekordmanku Maritu Kochovou. Nyní přidala další takový čas. "Konečně to mám, znamená to pro mě celý svět. Neznám lepší pocit, byl to skvělý závod," radovala se Richardsová.

Za čtyřiadvacetiletou vicemistryní světa z roku 2005 získala stříbro stejně jako na hrách v Pekingu Jamajčanka Shericka Williamsová. Třetí skončila Antonina Krivošapková z Ruska, medaile nezbyla na obhájkyni prvenství a olympijskou vítězku Christine Ohuruoguovou, jež byla pátá. 

Titul neobhájil ani portugalský trojskokan Nelson Évora, kterého předčil Phillips Idowu. Britovi se povedla odveta za olympiádu a nejlepším letošním výkonem 17,73 metru porazil svého jediného přemožitele z Pekingu o 18 centimetrů. Bronz získal Kubánec Alexis Copello. 

Triumfem papírového favorita Ezekiela Kemboie z Keni skončil závod v běhu na 3000 metrů překážek. V rekordu šampionátu 8:00,43 si první muž letošních tabulek a olympijský vítěz z Atén 2004 doběhl pro titul po třech stříbrech z minulých šampionátů. "Berlín je moje zlaté město. V Paříži, Helsinkách a Ósace to byla stříbra, ale zůstal jsem trpělivý a dosáhl svého cíle," radoval se svěřenec slavného Mosese Kiptanuie.



Absolutní triumf keňské velmoci znemožnil za Richardem Mateelongem na třetím místě Bouabdellah Tahri z Francie, který vylepšil vlastní evropský rekord na 8:01,18. Obhájce prvenství a olympijský vítěz Brimin Kipruto z Keni byl až sedmý. V závodě chyběl Maročan Džamal Šatbí, který po rozběhu odevzdal pozitivní vzorek na clenbuterol a stal se prvním dopingovým hříšníkem na šampionátu. 

Američan Kerron Clement si zopakoval vítězný běh na 400 metrů překážek z Ósaky. V nejlepším výkonu roku 47,91 porazil rodák z Trinidadu a Tobaga stříbrného Portorikánce Javiera Culsona a krajana Bershawna Jacksona, šampiona z roku 2005.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články