Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Rekord Fibingerové platí už 45 let. Holky špatně trénují a neobětují i vizáž, vysvětluje koulařka

Žádný atletický světový rekord není tak dlouho nepřekonaný jako ten, který patří Heleně Fibingerové. Česká koulařka předvedla 19. února 1977 na závodech v Jablonci nad Nisou vrh dlouhý 22,5 metru a celých 45 let zůstává její výkon v hale nepřekonán. Navíc pro současnou elitu je tehdejší pokus nedosažitelnou metou, což sama vysvětluje tím, že její následovnice špatně trénují a nedokáží se obětovat.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Světový rekord Fibingerové platí už 45 let

Šance, že by rekord Fibingerové v blízké budoucnosti padl, je nepatrná. Nejlepší současné koulařky totiž dosahují výkonů přibližně o dva metry kratších - a nikdo přesně neví, proč. Často se objevují dohady o dopingu východoevropských koulařek, jež disciplíně na přelomu 70. a 80. let dominovaly, Fibingerová ale rezolutně popírá, že by někdy zakázané látky užívala. A za slabými výkony svých následovnic vidí nedostatečný trénink a odhodlání.

"Tomu se musí člověk hodně věnovat, holky málo a špatně trénují, nejsou ochotny obětovat i změnu vizáže," řekla například.

Sama sportovkyně ráda vzpomíná na únor 1977 a mítink v jablonecké hale: "Měla jsem úžasnou formu. Jak je hala v Jablonci nad Nisou koncipována, kde se v přední části nastavil koulařský kruh, který byl v sevření diváků, to bylo úžasné," líčila jednou. Ale přesto málem opustila halu bez jediného pokusu. Trenér Fibingerové věděl o její výjimečné formě a chtěl posunout vrhačský kruh o něco dál od diváků. To ale koulařku rozčílilo a organizátoři ji museli doslova tahat zpátky do haly. Pak ale vrhla čtyřkilové náčiní 22 a půl metru daleko a všechny ohromila.

Fibingerová se narodila 13. července 1949 ve Víceměřicích na Prostějovsku. Získala osm titulů halové mistryně světa, stala se mistryní světa i pod otevřeným nebem a má bronzovou medaili z olympiády. Na mistrovství republiky triumfovala dokonce devětadvacetkrát. Vytvořila tři světové a 25 českých rekordů.

S kariérou aktivní sportovkyně se Fibingerová rozloučila v polovině 80. let. Na halovém mistrovství Evropy v Aténách 1985 se nad ní po pozitivním testu na testosteron už už stahovala dopingová mračna, ona ale doložila lékařské vyšetření o objevení nezhoubného nádoru, který produkoval právě testosteron. Později se Fibingerová věnovala manažerské práci v atletickém svazu a od 90. let provozuje pekárnu v Uherském Ostrohu. Od roku 2001 zasedala deset let v Radě České televize.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články