Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Po covidové anomálii se Bostonský maraton zase běžel v třetí dubnové pondělí. Vítězně se vrátili Keňané

Už od roku 1897 se běhá Bostonský maraton, který se po loňském výjimečném podzimním ročníku vrátil ke svému dubnovému termínu. Mužský závod vyhrál v na Boston rychlém čase 2:06:51 Evans Chebet z Keni, pro něhož jde o první vítězství na maratonském Majoru. Mezi ženami po strhujícím finiši zvítězila olympijská šampionka Peres Jepchirchirová (2:21:01).

Peres Jepchirchirová a Evans Chebet
zdroj: ČTK/AP autor: Charles Krupa

Slavný Bostonský maraton se vrátil do svého klasického dubnového termínu. Na Den patriotů znovu vyběhly tisícovky běžců z městečka Hopkinton až do srdce Bostonu na Boylston Street. Mezi nimi bylo i několik desítek elitních závodníků, kterým šlo o celkové vítězství. 

V mužském závodě se na rozdíl od žen dlouho na čele pohybovala početná patnáctičlenná skupina, v níž nechyběla známá jména jako Keňani Geoffrey Kamworor nebo Lawrence Cherono (vítěz posledního předcovidového ročníku 2019), až do tzv. Newton Hills se mezi favority držel také domácí CJ Albertson.

Chvíli poté, co běžci zdolali Heartbrek Hill, však všem pláchl další z Keňanů Evans Chebet, který drží v současnosti sedmý nejrychlejší čas historie (2:03:00). Svou kvalitu jasně ukázal, když vytrval v tempu a odrazil i dotahování svého krajana Cherona. V krásném jarním počasí zvítězil třiatřicetiletý maratonec časem 2:06:51.

Statistiky poté ukázaly, že o svém vítězství rozhodl mezi 35. a 40. kilometrem, kde "vystřihl" pětku za 13:55. O dvě minuty za Chebetem dorazil na sedmém místě nakonec nejlepší domácí běžec Scott Fauble (2:08:52), který předběhl unaveného Albertsona.

Peres Jepchirchirová
zdroj: ČTK/AP autor: Charles Krupa

Jepchirchirová přidala k olympijskému zlatu a triumfu v New Yorku i vítězství v Bostonu

Ženské startovní pole se roztrhalo o poznání dřív a vpředu se drželo pouze trio závodnic: Keňanky Joyciline Jepkosgeiová a Peres Jepchirchirová (olympijská vítězka z Tokia) s etiopskou vytrvalkyní Ababel Yeshanehovou. Ty tam byly ambiciózní Američanky v čele s Molly Seidelovou, která nakonec s otejpovaným kolenem vzdala daleko před cílem.

V závěru poté odpadla i Jepkosgeiová a o triumf bojovaly už jen dvě běžkyně. Poslední kilometry byly od obou zmatečné: Jepchirchirová, která kromě olympijských her v loňském roce zvítězila i na dalším vytrvaleckém Majoru v New Yorku, nejprve špatně odhadla finiš, její soupeřka zase správně nevystihla odbočku na cílovou Boylston Street.

O všem rozhodl až závěr. V posledních stovkách metrů se více zmobilizovala Jepchirchirová a zvítězila v čase 2:21:01, což je třetí nejlepší výkon v historii závodu. Stala se také první ženou, která kromě OH vyhrála též maratony v New Yorku a Bostonu.

Bostonský maraton:

Muži: 1. Chebet 2:06:51, 2. Cherono 2:07:21, 3. Kipruto (všichni Keňa) 2:07:27.

Ženy: 1. Jepchirchirová (Keňa) 2:21:01, 2. Yeshanehová (Et.) 2:21:05, 3. Ngugiová (Keňa) 2:21:32.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články