Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
EuroCup žen 2024/2025

Ostrava povýšila. Czech Indoor Gala bude nově mezi zlatými mítinky

Mezi mítinky nejvyšší – zlaté – kategorie se nově může počítat také Czech Indoor Gala. Ostravský závod, který se uskuteční 30. ledna 2024, se dostal mezi sedm nejprestižnějších halových podniků.

Czech Indoor Gala 2023
zdroj: ČTK / Profimedia

Historie největšího halového mítinku v Česku sahá do roku 2014, kdy se v Praze uskutečnila generálka na halové mistrovství Evropy 2015. O dva roky později bylo Indoor Gala v Jablonci a od roku 2017 ho hostí ostravská atletická hala.

Dosud ostravský podnik figuroval ve stříbrné, tedy druhé kategorii. Posun mezi elitu bude přínosem zejména pro české závodníky. "Naši atleti dostanou šanci konfrontace s nejlepšími soupeři ze světa a také budou mít možnost získat cenné body do rankingu Světové atletiky, což by jim mělo pomoci k nominaci na mistrovství Evropy do Říma, a především na olympijské hry do Paříže," uvedl předseda svazu Libor Varhaník.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Czech Indoor Gala: Rekordy pro Sasínka a Vondrovou

Tváří mítinku, jehož příští ročník se uskuteční 30. ledna 2024, bude čtvrtkařka Tereza Petržilková. "Czech Indoor Gala patří k mým nejoblíbenějším halovým mítinkům. Ráda závodím před českými fanoušky s kvalitní zahraniční konkurencí. Fakt, že bude Czech Indoor Gala poprvé zlatým mítinkem, je úžasná zpráva. Řadě českých atletů pomůže získat potřebné body do rankingu směrem k halovému mistrovství světa v Glasgow i k následujícím vrcholům v letní sezoně," uvedla šestá žena letošního HME a členka bronzové smíšené štafety z MS v Budapešti.

Právě ženská čtvrtka, kde má Česko další kvalitní běžkyně v čele s Ladou Vondrovou, bude jednou z disciplín, v níž budou atleti sbírat body do celkového hodnocení zlaté World Athletics Indoor Tour. Disciplíny se pravidelně střídají. V příští sezoně budou z českého pohledu zajímavé ještě ženská patnáctistovka a mužská koule.

Czech Indoor Gala bude v kalendáři jako druhé ze zlatých mítinků. Před Ostravou atleti zamíří v sobotu 21. ledna do Astany, která je v nejvyšší kategorii rovněž nováčkem. Následovat budou tradiční mítinky v Bostonu, Toruni, Liévin, New Yorku a Madridu.

Světová atletika zveřejnila kompletní termínovou listinu mítinků všech kategorií World Indoor Tour, kterých je více než 50 ve dvou desítkách zemí světa. V Česku budou ještě stříbrné mítinky Hvězdy v Nehvizdech, Beskydská laťka a Hustopečské skákání a bronzový halový mítink v Jablonci.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články