Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Oštěpař Veselý vyhrál mítink Diamantové ligy v Šanghaji

Šanghaj - Vítězslav Veselý vyhrál oštěpařskou soutěž na mítinku Diamantové ligy v Šanghaji. Svěřenec světového rekordmana Jana Železného se výkonem 85,40 metru zařadil na druhé místo letošních světových tabulek, které vede Novozélanďan Stuart Farquhar (86,31).

Vítězslav Veselý
zdroj: Getty Images autor: Ian Walton

Hodem z druhé série zaostal Veselý o 105 centimetrů za svým osobním rekordem. Prvním a třetím pokusem se nedostal přes 80 metrů, pak už do soutěže nezasáhl. "Nejdelší hod byl s pokaženým rozběhem, což mi paradoxně pomohlo," uvedl Veselý. "Škoda těch podmínek, vítr se točil a od střechy sfoukával déšť přímo na sektor. Využil jsem začátečních pokusů, kdy to ještě nebylo tak hrozné," doplnil.

Čtvrtý muž z loňského mistrovství světa triumfoval na Diamantové lize poprvé v kariéře. Získal přitom skalpy posledních tří mistrů světa Němce Matthiase De Zorda, který skončil druhý výkonem 81,62, Andrease Thorkildsena z Norska a Tera Pitkämäkiho z Finska. Druhý český reprezentant na startu Petr Frydrych neměl žádný platný pokus. "Musel jsem jít na risk, žádnou alternativní techniku na špatné podmínky nemám. Nevyšlo to ani jednou," litoval Frydrych.

V Šanghaji padly čtyři nejlepší výkony roku, mimo jiné v očekávaném závodě na 110 metrů překážek, ve kterém triumfoval domácí hrdina Liou Siang časem 12,97. Olympijský šampion z Atén pokořil třináctisekundovou hranici extratřídy poprvé od roku 2007 a ukázal, že je po vleklých zdravotních problémech a operaci achillovky v olympijském roce skvěle připraven.

Ženskou patnáctistovku vyhrála halová mistryně světa Genzebe Dibabaová v etiopském rekordu a nejrychlejším čase za dva roky 3:57,77. V závodě na 5 000 metrů se na první místo tabulek dostal její krajan Hagos Gebrhiwet (13:11,00), zatímco favorizovaný Kenenisa Bekele doběhl až pátý. Nejrychlejší letošní čas na 3 000 m překážek předvedla Keňanka Milcah Chemosová (9:15,81).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články