Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Osm metrů a náprava loňské porážky. Letos to Meindlschmidovi nedaruji, usmívá se Juška před Odložilem

Odložilův memoriál již pomalu klepe na dveře. Jednou z hvězd mítinku bude Radek Juška, který chce na Julisce vrátit mladíkovi Petru Meindlschmidovi loňskou porážku. Závod pro něj bude posledním testem před mistrovstvím Evropy v Římě. Přímý přenos sledujte v pondělí 3. června od 18:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Radek Juška
zdroj: Reuters

Na Odložilově memoriálu Juška startuje pravidelně. "Na Odložila se moc těším, je to vždycky super závod. Na Dukle je jeden z nejlepších dálkařských sektorů za mě. Je to i tím, že dálka je velmi blízko divákům," uvedl. Rád vzpomíná na závod z roku 2021, kdy čtyřikrát překonal osmimetrovou hranici.

Loni se mu tolik nedařilo a skončil výkonem 767 cm třetí. Vedle vítězného Američana Williama Williamse (785) ho porazil i tehdy sedmnáctiletý Meindlschmid (772). "Péťa má zatím jedno vítězství nade mnou, a to právě tady na Odložilovi minulý rok, kdy jsem přelítal ze zlatého mítinku z Holandska a nevyšlo počasí. Letos mu to nedaruju," prohlásil.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Juška ladí přípravu před Odložilovým memoriálem

Je jedním z mála elitních českých atletů, který bude krátce před ME v Římě na Odložilově memoriálu závodit. "Je to asi čtyři dny před kvalifikací, což je taková poslední možnost si technicky a kvalitně zaskákat. Mohl by to být super ukazatel směrem k Evropě. Jiný pořádný závod tam nikde předtím není, abych si mohl zkusit. Byla by tam strašně dlouhá pauza mezi posledním závodem a pak mistrovstvím Evropy," uvedl Juška, kterého čeká kvalifikace na ME v pátek 7. června.

Na kontinentálním šampionátu očekává mimořádně kvalitní soutěž s domácí hvězdou Mattiou Furlanim. "Myslím, že to bude jedna z nejvíc nabitých Evrop za poslední dobu. Co jsem se bavil s dálkaři, tak půjde i Simon Ehammer, který nebude na desetiboji. Můj osobní tip je, že medaile bude za 820 plus. Za mě to bude jedna z nejlepších soutěží na celém mistrovství Evropy," řekl Juška.

Zatím má za sebou v této venkovní sezoně dva starty. Na Diamantové lize v Dauhá skočil s třímetrovým větrem do zad 794 cm, v neděli na mítinku v Itálii zapsal jen 742. "Byl to teprve druhý závod po docela dlouhém a náročném soustředění. Nemyslím si, že by to byl hlavní ukazatel, že jeden závod se nepovedl. To pravé teprve přijde. Sezona je dost dlouhá a není kam spěchat," řekl.

Vrcholem sezony by pro něj měly být olympijské hry v Paříži. Ostrý limit 827 cm sice splněný nemá, ale v žebříčku je s přehledem na postupové pozici. "Určitě je člověk klidnější, když si vezmu, jak to bylo na Tokio, kdy jsme to honili do poslední chvíle a nevyšlo mi to asi o tři místa. Nebudu na to spoléhat. Budu dělat všechno pro to, abych se posunul výš nebo splnil ostrý limit," poznamenal.

Věří, že vzdálenost 827 cm pro něj není nedosažitelná. "Byl bych rád, kdybych navázal na předchozí sezony a minimálně se tomu přiblížil a potom se předvedl na olympijských hrách, což bude třešnička na dortu," uvedl Juška. Po evropském šampionátu ještě bude mít čas na další přípravu před globálním vrcholem. "Jsou tam dva měsíce, bude spousta času udělat ještě další práci a vypilovat to," dodal jednatřicetiletý atlet.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články