Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Omezení shromažďování kosí sportovní akce, půlmaraton v Olomouci a ČT Author Cup se ruší

Omezení shromažďování maximálně 20 lidí venku vede ke zrušení velkých závodů. V sobotu 10. října se neuskuteční ČT Author Cup horských kol, RunCzech zrušil sérii říjnových půlmaratonů v Olomouci, Karlových Varech a Českých Budějovicích. Memoriál Luboše Tomíčka na ploché dráze se přesouvá z 5. na 28. října. Naopak pořadatelé Run Tour v Praze hledají cestu, jak závod 17. října zorganizovat.

"I dvoutýdenní výpadek znamená pro pořadatele velkých závodů milionové ztráty," řekl Marek Tesař z iniciativy Za zdravé Česko.

Její představitelé chtěli s ministerstvem zdravotnictví jednat už od minulého týdne, kdy na vytrvalostní akce pro veřejnost dopadlo omezení na maximálně 50 lidí venku, pokud nemají určené místo k sezení.

"Z ministerstva zdravotnictví s námi ale nikdo nekomunikuje. Tohle rozhodnutí je totální paralýza celého našeho odvětví. Naší snahou je vytvořit koncept na těch dvacet ve vlnách. V zásadě je to otázka menších závodů, největší se už zavírají," posteskl si Tesař.

Je nám líto, video expirovalo.
Velká Pardubická snad bude, hodně sportovních akcí ale končí

O zrušení letošního ročníku informoval ČT Author Cup, kterého se mělo 10. října v Bedřichově zúčastnit 3500 cyklistů. "Nyní, kdy je závod kompletně připraven, přicházejí vládní opatření, která jeho konání znemožňují. Nezbývá nám nic jiného než to vzdát těsně před cílem," uvedli na webu pořadatelé.

Startovní vlny po dvaceti nejsou reálné ani pro organizační tým RunCzech, jenž chystal na 11. října závod v Olomouci. "Půlmaraton v Olomouci se neuskuteční. Máme tam kapacitu 6000 lidí, aktuálně jich bylo přihlášených 4000," konstatovala mluvčí RunCzech Kristina Rudišová.

O několik hodin později RunCzech oznámil, že kvůli nejisté situaci ruší rovněž půlmaratony v Karlových Varech a Českých Budějovicích, naplánované na 24. a 31. října.

Letos tak v elitním běžeckém seriálu zbyly z tradičních podniků jen dva. V září se běžel půlmaraton v Ústí nad Labem, na neděli je naplánovaný trailový Liberec Nature Run. Ten se poběží ve vlnách v aktuálním omezení na 50 lidí.

Milionové ztráty

Pořadatelé řeší značné ztráty. Podzimní termínová listina je totiž hodně nabitá, protože se sem přesunula i řada původně jarních závodů. "Třeba pro ČT Author Cup je to opravdu likvidační. Jen u něj jde o řády nižších milionů. Je to brutální zásah do ekonomiky," řekl Tesař.

Organizátoři vzhledem k nejisté situaci šetří. Například RunCzech objednal jednotné medaile na všechny podzimní závody. "Běžci to snad chápou. Viděla jsem, že někteří si to nechávali podepsat od Carla (Capalba)," vyprávěla Rudišová.

Běžci mohou doufat v konání pražského závodu rodinného seriálu Run Tour. "Určitě nechceme závod rušit, chceme ho uskutečnit, ale musíme dbát na bezpečnost těch běžců, aby to pro ně bylo komfortní," komentovala mluvčí seriálu Nikola Mráčková. Start závodů na 3, 5 a 10 kilometrů i doprovodných dětských běhů by se mohl natáhnout do celého dne.

Runway Run Karlovy Vary
zdroj: facebook.com/runczech

Organizátoři si koncept mohli vyzkoušet minulý víkend v Karlových Varech, kde na trať vypouštěli závodníky ve skupinách maximálně po 50 ve dvouminutových rozestupech. Byl oddělený prostor startu a cíle a jen průchozí zázemí, takže se lidé nekumulovali na jednom místě.

Navzdory omezením byly reakce účastníků podle Mráčkové vesměs pozitivní. "Dělám to šestou sezonu, dělala jsem 47 závodů. Musím říct, že tohle byl jeden z nejemotivnějších, co jsme zažili. Ti lidi za námi stojí, jsou rádi, že mohou běhat," dodala.

Memoriál Luboše Tomíčka se přesune

Omezení hromadných akcí se dotklo také Memoriálu Luboše Tomíčka. Již 52. ročník tradičního plochodrážního závodu na oválu břevnovského stadionu Markéta měl jako obvykle navazovat na nedělní Zlatou přilbu. Zatímco pardubického závodu se ještě nouzový stav a s ním spojená opatření netýkají, pražského Tomíčkova memoriálu už ano. Místo nadcházejícího pondělí byl proto přesunut předběžně na sváteční středu 28. října.

"Tento termín bude v nejbližších dnech ještě potvrzen, protože hledání nového termínu není jednoduché, jelikož vyhlášená opatření se mění ze dne na den," konstatovali organizátoři. Vstupenky zakoupené v předprodeji zůstávají v platnosti i na náhradní termín.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články