Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Olymp se chová dětinsky. Jeho argumenty nechápu, reaguje Varhaník na vřavu kolem haly

Českou atletikou v posledních dnech a týdnech bouří spor ohledně užívání haly Otakara Jandery v pražské Stromovce. Ta je v rukou resortního centra Olymp, které podstatně snížilo možnost jejího užívání pro členy dalších center USK a Dukla Praha. V hale například nemůže trénovat koulař Tomáš Staněk. Předseda atletického svazu Libor Varhaník označil situaci za nedůstojnou. Návrhy ředitele Olympu Michala Volfa pokládá za dětinské.

Evropský halový šampionát už takříkajíc klepe na dveře (uskuteční se na začátku března) a všichni soupeři Tomáše Staňka jsou zvědaví, co úřadující mistr starého kontinentu v Istanbulu předvede. Samotný Staněk je s trochou přehánění zvědavý na něco jiného – na vrhačský kruh. Protože ten istanbulský bude jiného typu, než ve kterém má možnost se připravovat.

Český koulař je klubově příslušníkem resortního centra USK Praha a trénuje na pražském Strahově. "Máme tu celoročně zázemí. Občas je tu zima, práší se tu. Je blbé, že tu máme kruh, na kterém se nesoutěží," popisuje podmínky nafukovací haly. Kruh, ve kterém se soutěží, mají přitom jen o několik kilometrů dále v pražském parku Stromovka.

Tam ale Staněk nemůže. Coby atlet z USK do haly spravované pražským Olympem nemá přístup a tím ztrácí i možnost trénovat v podmínkách, které budou za více než měsíc na HME v Istanbulu. "Svaz by měl podniknout kroky, aby reprezentanti měli plnohodnotné podmínky. Tohle plnohodnotné podmínky nejsou," míní Staněk.

Naše žádost i nabídka kompenzace nebyly vyslyšeny

Krokům nového ředitele Olympu Michala Volfa, který do funkce nastoupil vloni v srpnu, se v posledních dnech věnovala reportáž redaktorky Žanety Peřinové na ČT sport. Český atletický svaz (ČAS) nyní slovy svého předsedy Libora Varhaníka reaguje. Situaci prý s Olympem řeší již od loňského září.

"V listopadu poté probíhala intenzivní jednání mezi ředitelem Olympu (Michalem Volfem) a šéftrenérem reprezentace (Pavlem Slukou). Bohužel ačkoliv bylo jednání několik, tak až v lednu jsme se dostali k finálnímu stanovisku, kdy naše žádost byla odmítnuta," líčí Varhaník v rozhovoru pro ČT sport.

Důvodům, proč se Olymp rozhodl svou halu takto "střežit", nerozumí. "Upřímně řečeno jsme to nepochopili. A ani jsme se s tím nesmířili. Proto probíhají další jednání, do kterých jsem už vstoupil osobně a informoval i předsedu Národní sportovní agentury (Ondřeje Šebka), který má koordinaci resortních center ve své gesci," dodává Varhaník.

"Chci věřit, že brzy zvítězí zdravý rozum nad nějakým vnitřním předpisem a že se najde na straně Olympu vůle k hledání konstruktivního řešení," pokračuje funkcionář, který je ve svém úřadě od roku 2009. "Chci věřit, že to bude během několika dnů. Svaz, ačkoliv mu to nepřísluší, nabízel i finanční kompenzaci. Ale zatím nebyla vyslyšena," dodává Varhaník.

Sport
zdroj: ČT4

Naivní a dětinské, říká Varhaník o návrhu Olympu

Současná situace se nedotýká pouze Tomáše Staňka, zasaženi jsou například také čeští čtvrtkaři, kteří v minulých letech pravidelně získávali medaile z mezinárodních akcí. Jen Patrik Šorm má z halových šampionátů doma tři cenné kovy. Přesto se nyní i on musí připravovat v přetlakové hale na Strahově, která nevyhovuje vzduchem, povrchem ani zatáčkami.

"Nic proti Strahovu, ale tam není palubovka, na které my závodíme. To je jak kdybyste měli závodit na sněhu, ale trénovali na betonu. Úplné sci-fi," říká Šorm a dodává, že spolu se svými kolegy odchází z těžkých tréninků v přetlakové hale s kašlem. I to je, bohužel, jedním z důsledků zamotaných vztahů mezi resortními centry a špatné finanční situace v atletice.

"My teď chceme primárně zabezpečit přípravu jednotlivců a mrzí mě, že i tohle je problém. Neumožnit trénink štafetě nebo dalším závodníkům, jako třeba Lada Vondrová, je z mého pohledu malé a naší republiky nedůstojné. Lidí, kteří mohou uspět, jsme nikdy moc neměli. Měli bychom vnitřní problémy resortních center překročit," přeje si Varhaník.

Ředitel Olympu Volf přitom už svou vizi řešení problému nabídl. Podle něj je hala Otakara Jandery přeplněná a nemá kapacitu na to, aby se mohla plně otevřít sportovcům z jiných resortů. Pokud by však atleti jako například Tomáš Staněk přestoupili pod křídla Olympu, jejich tréninku v hale by už podle Volfa nic nebránilo. 

S tím ale Varhaník zásadním způsobem nesouhlasí. "Dnes (v úterý 24. ledna) jsem si u šéftrenéra (Sluky) ověřoval, zda toto opravdu padlo, protože jsem tomu nechtěl věřit. Tenhle argument mi nejen přijde naivní a dětinský, ale není ani úplně možný," říká. Podle šéfa svazu není možné měsíc a půl před HME sportovce "přesadit" do jiného prostředí, kde nemá trenéra ani svou tréninkovou skupinu.

I kdyby se vnitropolitický spor v české atletice nakrásně podařilo v nejbližších dnech nebo týdnech vyřešit, příprava značné části domácí špičky již současným stavem zůstane ovlivněna. A nedá se dost dobře tvrdit, že v dobrém.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články