Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Nový světový rekord ve skoku o tyči žen: Isinbajevová přelétla 503 centimetrů

Řím - Nový světový rekord ve skoku o tyči žen je 503 centimetrů. Přes ně se na druhý pokus přenesla na mítinku Zlaté ligy v Římě ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová. Překonala tak o dva centimetry své vlastní maximum z mistrovství světa v Helsinkách před třemi lety. Isinbajevová překonala světový rekord ve svém prvním startu sezony a přes pět metrů se dostala potřetí v kariéře a poprvé po třech letech.

Jelena Isinbajevová
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Její rekordní skok byl navíc velmi povedený, nad laťkou měla ještě velkou rezervu. Dala tak pádnou odpověď americké soupeřce Jennifer Stuczynské, která držela letos tři nejlepší výkony včetně skoku přes 492 cm.

České výškařce Ivě Strakové se nedařilo, třikrát ztroskotala na výšce 190 centimetrů a ve výsledcích figuruje na desáté pozici za skok o pět centimetrů horší. Roman Novotný marně atakoval olympijský limit, za skok dlouhý 777 centimetrů obsadil šestou pozici.

Z finále běhu na 100 metrů odstoupil kvůli lehkým zdravotním problémům bývalý světový rekordman Asafa Powell. Jamajčan v rozběhu po skvělém startu v polovině trati úsilí vypustil kvůli bolavým tříslům, přesto proběhl v času 10,19 sekundy a postoupil do devítičlenného finále. Pak se však rozhodl šetřit síly a odstoupil.

V boji o jackpot jsou dvě atletky

Možnost bojovat o podíl z milionového jackpotu si udržely dvě atletky - osmistovkařka z Keni Pamela Jelimová a výškařka z Chorvatska Blanka Vlašičová. Osmnáctiletá juniorská světová rekordmanka Jelimová ukázala, že je královnou letošní osmistovky a svůj třetí start na Zlaté lize v sezoně proměnila ve třetí vítězství ve třetím čase sezony 1:55,69 minuty. Jen ona sama byla letos dvakrát rychlejší.

Vlašičová jako jediná skočila dva metry, ale na další výšce 205 cm se jí už nedařilo. Přesto vyhrála dvaatřicátý závod za sebou.

Pokud chtějí Jelimová a Vlašičová vybojovat podíl z milionu dolarů, musejí vyhrát ještě mítinky v Paříži (18. července), Curychu (29. července) a Bruselu (5. září).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články