Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Netscher: Trénink na stadionu je klíčový, ale atleti jej nebudou mít kde prodat

Česká atletika v současnosti intenzivně řeší, jak to bude vypadat s organizováním závodů. Svaz má připravené plány na malé závody pro reprezentanty, až se částečně uvolní striktní omezení proti šíření koronaviru. Podle šéftrenéra Jana Netschera by atleti potřebovali, aby se umožnily akce s účastí alespoň 30 lidí.

Jan Kudlička
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Aktuálně se mohou sdružovat maximálně dva lidé, pokud nejde o členy jedné rodiny. Atleti přivítali otevření stadionů pro individuální tréninky, ale rádi by měli představu, kdy budou moci začít znovu závodit a kdy se případně uvolní cestování do zahraničí.

"Pro nás jedno souvisí s druhým. Tohle jsou informace, které ještě asi brzo mít nebudeme. Že se umožnilo trénování na stadionech, je pro nás klíčové, ale bez závodů to nebudou mít atleti kde prodat," řekl reprezentační šéftrenér Jan Netscher. Svaz pracuje na projektech malých závodů v omezeném režimu.

"Těch variant máme několik. Ale potřebujeme souhlas vlády, že bychom mohli dát dohromady alespoň třicet lidí. Máme předjednané, že v okamžiku, kdy bude umožněné alespoň takhle soutěžit, ve třiceti lidech můžeme udělat dvě až tři disciplíny na jednom stadionu, abychom udrželi ten požadovaný počet lidí," popisoval.

Pavel Maslák
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Při menších počtech už by to bylo nereálné. "Potřebujeme rozhodčí, organizátory, zdravotníky. Pokud jste pod třiceti lidmi, tak nezorganizujete skoro nic, to můžete pozvat pět závodníků," vysvětlil šéftrenér. Případné uvolnění na maximálně sto lidí, které platilo dva dny po vyhlášení prvních vládních omezení 10. března, by naopak umožnilo další projekty.

"Kdybychom měli sto lidí, tak jsme se připravovali, že budeme dělat náhradní mistrovství České republiky v chůzi na 50 kilometrů. V nějakém omezeném počtu, omezeném výběru závodníků," doplnil Netscher. Ideální by bylo znát postup uvolňování opatření předem.

"Aby byl ten závod přijatý Světovou atletikou, tak musí být nahlášený v termínové listině dva týdny dopředu. V okamžiku, kdy nám vláda řekne, že za čtrnáct dní to bude 30 lidí, za měsíc sto lidí, tak to můžeme naplánovat a informovat Evropskou a Světovou atletiku, aby nám ty závody byly uznané jako nominační," řekl Netscher.

Vláda harmonogram uvolňování opatření nezveřejňuje. Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) poslancům řekl, že detailní plán s postupnými cíli neexistuje a "plán má jen virus". Podle předchozích vyjádření vládních představitelů by ale hromadné akce měly být povolovány až mezi posledními. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články