Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Nejlepšími evropskými atlety jsou Farah a Savinovová

Lausanne (Švýcarsko) - Nejlepším atletem Evropy byl zvolen britský vytrvalec Mo Farah. Osmadvacetiletý mistr světa v běhu na 5 000 metrů zvítězil v tradiční anketě před obhájcem prvenství francouzským sprinterem Christophem Lemaitrem a krajanem Davidem Greenem, specialistou na 400 metrů překážek.

Anketa Evropské atletické asociace se tak stala poprvé od roku 2002 záležitostí běžců, protože mezi ženami zvítězila půlkařka Maria Savinovová. Zatímco ruská atletka se ale nevešla ani do nominované desítky obdobné ankety světové federace IAAF, Farah coby dvojnásobný medailista ze šampionátu v Tegu mezi kandidáty na ocenění pro nejlepšího atleta světa figuruje.

Osmadvacetiletý somálský rodák Farah završil titulem v Tegu skvělou sezonu, na jejímž začátku obhájil zlato na trojce na halovém mistrovství Evropy v Paříži. V Birminghamu pak zaběhl nejrychlejší evropskou pětku pod střechou (13:10,60) a při mítinku Diamantové ligy v Eugene vytvořil kontinentální rekord i pod širým nebem na desítce (26:46,57). V Tegu navíc vybojoval na trati 10 000 metrů stříbro, když prohrál jen s Ibrahimem Jeilanem. To byla jedna ze dvou porážek při 14 startech, které Farah v sezoně absolvoval.

EAA vyhlásila dvanáctku nejlepších, ve které měli nejvíce zástupců Němci. Vrhači David Storl (koule), Robert Harting (disk) a Matthias de Zordo (oštěp) se seřadili hned za pomyslnými medailisty. Čeští atleti se neprosadili.

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články