Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME ve vodním slalomu 2024

Nejdřív podojit krávy, až pak trénovat. Tak to má Britka, která běží na ME maraton

Jednatřicetiletá britská vytrvalkyně Caryl Jonesová není typickou špičkovou atletkou dneška. Každý svůj tréninkový den totiž začíná brzy ráno dojením krav a kromě tréninku stíhá ještě účetnictví. Věří, že taková příprava je pro maraton dobrá, a pokusí se to dokázat na mistrovství Evropy v Berlíně.

Caryl Jonesová na Hrách Commonwealthu
zdroj: Reuters

Svůj první maraton Jonesová běžela loni v říjnu v Amsterdamu a byla jedenáctá v čase 2:34:16. Její kariéra na kratších tratích gradovala před šesti lety. Během ní prošla od tratě 1500 metrů po půlmaraton. V roce 2015 už zvolna ztrácela motivaci, jenže za rok se vrátila a vyhrála národní šampionát Walesu v cross country.

Začala trénovat s maratoncem Dewim Griffithsem, jehož rodinná farma je od té její vzdálená třicet kilometrů. Loni byla v britském šampionátu v půlmaratonu sedmá za 27:28.

"Máme dvě farmy – na jedné je rostlinná výroba a na druhé sto třicet krav," vysvětluje vytrvalkyně. "Máme také prázdninové pobyty na farmě, a tak musím pomáhat," líčí britská reprezentantka a popisuje, jak vypadá její typický den. 

"Vstávám v půl šesté na dojení, s nějakými menšími pracemi pomáhám na farmě s přestávkou na snídani až do devíti. Do jedenácti pak trénuji a od půl dvanácté do půl šesté jsem účetní. Pak se vrátím na farmu dokončit dojení a krmení, domů se dostanu kolem půl osmé a před večeří se ještě proběhnu," vypráví atletka, která bydlí kilometr od farmy, jak probíhá její příprava.

Takhle trénuje šest dní v týdnu, v neděli si dá delší běh. Věří, že den odpočinku od farmaření ani od atletiky nepotřebuje. Vše konzultuje s trenérem Alanem Storeym. "Je to vynikající trenér, hodně mi pomohl," podotkla. Občas farmu opustí, třeba když letěla s reprezentací na soustředění do španělské Murcie.

"Bratr a rodiče to pak na farmě zastanou za mě, musím jim za tu podporu poděkovat," vzkazuje běžkyně, která věří, že práce jí pomáhá i ve sportu. "Fyzická práce je pro maraton dobrá, protože při něm musíš být tvrdý a duševně silný," říká. Jak jí to pomůže v Berlíně, se uvidí v neděli.

Zdroj
bbc.com, fastrunning.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články