Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sprinter Powell na konec kariéry nemyslí a trénuje dál

Kingston - Jamajský sprinter Asafa Powell po pozitivním dopingovém testu neuvažuje o ukončení kariéry. Bývalý světový rekordman v běhu na 100 metrů naopak věří v očištění svého jména, s napětím proto čeká na výsledky rozboru kontrolního vzorku B, o který požádal.

"Na konec kariéry jsem nikdy nepomyslel. Byl jsem v šoku, zmatený a nemohl jsem tomu uvěřit, ale ani mě nenapadlo, že bych to vzdal," řekl Powell. V prohlášení předtím zopakoval, že nikdy vědomě neužil jakoukoliv látku, která by mu přinesla nesportovní výhodu.

Powell je jedním z pěti jamajských atletů, kteří měli při červnovém domácím šampionátu v Kingstonu v těle stimulant oxinofrin. Podle spekulací nejspíš všichni přistižení Jamajčané používali stejný doplněk výživy, který měl obsahovat zakázanou látku. Powell však konstatoval, že všechny užívané preparáty podléhaly kontrole. "A ty ukázaly, že všechny doplňky jsou vhodné k užívání pro profesionální sportovce," argumentoval Powell. Konkrétní doplňky ale nejmenoval.

"Pokud budou výsledky vzorku B rovněž nepříznivé, přeju si co nejrychlejší slyšení, abych se mohl co nejdřív vrátit k týmu a znovu reprezentovat," dodal.

Případ je spojován s působením kanadského maséra a kondičního poradce Christophera Xuereba, který pracoval v týmu MVP kouče Stephena Francise od květnového soustředění v Itálii. Ten zodpovědnost odmítá, Powell jeho možnou roli ve skandálu odmítl komentovat.

Powell také uvedl, že vůbec nepřerušil každodenní přípravu, třebaže na mistrovství světa bude chybět. V Moskvě měl běžet jen štafetu, protože do individuálního závodu se nekvalifikoval. "Je smutné, že nebudu na mistrovství světa, ale hledím dopředu. Ještě je toho před námi hodně... Mistrovství světa za dva roky a potom olympijské hry v Riu," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články