Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vetter není postrach. Někdo jede na vlně a snažím se jí chytnout, hlásí před finále Vadlejch

Londýn – Byl to nejlepší kvalifikační hod v 34leté historii atletických mistrovství světa. Johannes Vetter přišel, viděl a zahodil oštěp do vzdálenosti 91,20 m. Byl to zároveň čtvrtý nejdelší hod světových šampionátů. Výstraha? Kdepak. Pro českého vyzyvatele Jakuba Vadlejcha spíš důvod k nápodobě. Přímý přenos finále oštěpařů s Vadlejchem a Petrem Frydrychem sledujte v sobotu od 21:15.

Johannes Vetter
zdroj: ČTK/AP

"Kvalifikovat se za 91 metrů? Můžu být spokojený," glosoval lakonicky Vetter. "Nemohu jít do kvalifikace s tím, že budu házet jen na 80 procent. Nikterak jsem netaktizoval. Dal jsem do toho všechno," dodal čtvrtý oštěpař loňských olympijských her.

"V sobotu se může stát cokoli. Mým hlavním cílem je medaile. Byl bych spokojený s výkonem přes 90 metrů," vyhlásil.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Drážďan přesně před měsícem v Lucernu mrštil osmisetgramové náčiní do vzdálenosti 94,44 m. Ihned se vyrojily úvahy o tom, zda může padnout letitý světový rekord Jana Železného. "Světový rekord je daleko. Člověk by si mohl myslet, že jsou to jen čtyři metry, ale mezi 94 a 98 metry je ještě hodně velký rozdíl," podotkl po kvalifikaci v Londýně Vetter.

Němci jsou silnější než kdy předtím. Kromě Vettera mají ve finále Thomase Röhlera, který dokázal letos přehodit 93 metrů a osmaosmdesátimetrového Andrease Hofmanna. Vetter uvažuje před finále směle: "Sním o třech medailích pro Německo."

Elitní třináctka je hodně nabitá. Nechybí v ní překvapivý olympijský vítěz z Lonýdna a bronzový z Ria Keshorn Walcott, mistr světa z Ósaky Tero Pitkämäki nebo obhájce titulu a stříbrný posledních olympijských her Julius Yego.

Do boje o medaile by ale rádi promluvili i dva Češi. Frydrych zapracoval na technice a za poslední týdny se obdivuhodně zlepšil. V kvalifikaci si vylepšil nejlepší sezonní výkon na 86,22. "Cítím se dobře, ale ve finále je tam strašně moc lidí, kteří mohou házet daleko," řekl.

Konkurence motivuje

Byla to nejkvalitnější oštěpařská kvalifikace v historii velkých soutěží. Limit 83 m překonalo hned 13 závodníků. Daleké hody? "Je to vzrušující, protože i ostatní to posouvá dál. Před pár lety to bylo hubené období a moc lidí nebylo schopno odpálit devadesátku. Teď je tam strašně lidí 87 plus," podotkl český atlet s už trochu vousatým osobním rekordem přes 88 metrů.

Vadlejch oplývá mimořádnou vyrovnaností. Téměř vždy letos přehodí hranici 84 metrů. Na finále a očekávaný souboj s Němci se vyloženě těší: "Jsou to favoriti, na mě je o to menší tlak. Těším se na to, myslím si, že jsem na tom dobře… Bude to obtížný. Hází se strašně daleko. Bude to bitva."

Vetterův velehod nemůže rozvážného Vadlejcha vykolejit. "Nevnímám to jako vystrašení. Vidím, že někdo jede na vlně, a snažím se jí chytnout," prohlásil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články