Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Komentátor Dusík: Technologie se stále zdokonalují, ale základem je dobrá příprava

Londýn – Komentuje už jedenácté mistrovství světa a pořád ho to baví. Hlas i tvář Michala Dusíka k atletice na obrazovkách České televize neodmyslitelně patří. On sám se snaží divákům na základě perfektní přípravy zprostředkovat ten nejlepší možný sportovní zážitek. Pomáhají mu v tom i moderní technologie, ale někdy se musí spolehnout jen na svou vlastní hlavu. U Dusíka to ale není žádný problém - je to vystudovaný matematik a fyzik.

Komentátor ČT sport Michal Dusík
zdroj: ČT sport autor: Ondřej Nováček

"Můj první světový šampionát, který jsem dělal, byl v roce 1995. Vlastně už v roce 1993 jsem fungoval v Praze při mistrovství světa ve Stuttgartu jako člověk, který skriptoval, který dělal takovou tu práci, kdy je zapotřebí zarchivovat celý šampionát," popsal Dusík.

V roce 1994 ovšem už poprvé vyjel na mistrovství Evropy v atletice. "No a od pětadevadesátého jsem na žádném mistrovství světa nechyběl," popsal Dusík.

Nejen pro jeho dlouholetou činnost v rámci atletiky obdrží v Londýně ocenění od Mezinárodní asociace sportovních novinářů. "Když jsem se dozvěděl, že mám být oceněn jako veterán mistrovství světa, tak mě trochu přešel mráz po zádech. Ale je pravda, že do dnešního dne bylo patnáct světových šampionátů a já jsem byl na jedenácti z nich. Už to asi dělám nějak moc dlouho. Nevím, jestli mi tím chtějí naznačit, že už bych měl přestat," smál se.

Podívejte se na záznam Facebooku Live s komentátorem Michalem Dusíkem:

Od prvního šampionátu se podle svých slov profesně maximálně posunul. "Změnil jsem se strašně moc. Jsem taky moc rád, že jsem do atletiky vstoupil po boku Vladimíra Drbohlava, který je nejen skvělý komentátor, ale byl to taky skvělý mentor a učitel, člověk, který mě dokázal včas zastavit před spoustou slepých uliček, co se komentování týká," uvedl Dusík.

Jeho profesní krédo je jednoduché: komentátor by měl být skvěle připravený. "A to na mnohem více věcí, než jsou ty, které se opravdu stanou na ploše. Být připravený na alternativy. Možná jsem emotivnější, našel jsem si svoji cestu. Jsem schopen víc improvizovat, atletický přenos bych byl schopen zvládnout bez větších příprav, ale to nechci," prohlásil.

Komentátoři ČT Michal Dusík a David Lukšů
zdroj: ČT autor: Hynek Roleček

S prací mu hodně pomáhají i moderní technologie. "Základ je informační systém, dnes už to je tablet, dříve počítač, úplně historicky to byl televizor s osmi kanály, na nichž byly výstupy z počítačů," vysvětloval.

Systém je rok od roku dokonalejší, co se informací týče. "Ale ještě dva roky nazpět jsme si museli při vícebojích počítat všechno sami. Ono to taky může vypadnout, vytáhne se šňůrka, nebo přijde Robert Záruba, začne bušit do stolu a máme po elektronice," vtipkoval Dusík.

Olympijský stadion v Londýně - dějiště MS v atletice
zdroj: ČTK/PA

Sám si dokonce naprogramoval program, který mu dopočítává body. "Já jsem původním vzděláním matematik a fyzik a trochu i programátor. Já mám i další databázové systémy, které mi pomáhají v přípravách. Ušetřuje mi to čas, každý programátor vlastně programuje z lenosti," vysvětlil.

Nedílnou součásti je i komentátorský pultík, který propojuje sluchátka a mikrofon. "A hlavně komunikuje s přenosovým vozem. A pak je tu jedna novinka, a to je vlastní monitor, kde si sami skládáme přenos. Máme tu vlastní studio, kameru a režisér Honza Celner skládá všechno tak, aby to byl přenos český," doplnil Dusík.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články