Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Dojatý Holuša: K finále musím přistoupit jako k životnímu závodu

Londýn – Jakub Holuša zvítězil v semifinále závodu na 1500 metrů a byl nadšený, že se dostal až do finále. To se poběží v neděli a devětadvacetiletý běžec z Opavy věří, že v něm je už možné všechno. "Jsem maximálně spokojený, je to splněný sen," prohlásil viditelně dojatý Holuša.

Vítězný Jakub Holuša
zdroj: ČTK/AP/David J. Phillip

"Je to něco, co mi chybělo v kariéře. Mám medaile z halových soutěží, ale finále mistrovství světa mi chybělo. Hodnotím to jako velký úspěch," připomněl Holuša dvě stříbra z HMS 2012 a 2016 a zlato z halového mistrovství Evropy před dvěma lety. "Ale samozřejmě ještě není konec, uvidíme jak to nakonec dopadne," dodal.

Dosud jediným českým finalistou MS v běhu na 1500 metrů byl Jan Kubista hned na premiérovém světovém šampionátu v roce 1983 v Helsinkách.

Ač mohlo semifinále vypadat pro Holušu poměrně jendoduše, nebylo tomu tak. "Ona není jednoduchá nikdy. Ale běželo se mi dobře," přiznal s tím, že závod byl i rychlejší než čtvrteční rozběh. "Nebylo to tak volně. Musel jsem trochu běžet," doplnil. V semifinále zaběhl čas 3:38,05.

Chvílemi si říkal, že se jedná o úprk. "Od osmistovky se do toho docela šlapalo. Říkal jsem si, že se musím držet," uvedl Holuša. U posledního kola se v duchu povzbuzoval, že pokud síly neopadnou, bude ve finále. "Hlídal jsem si to. Na třístovce jsem věděl, že na to mám, že to bude dobrý," uvedl.

A finiš stupňoval, i když byl jednu chvíli zavřený. "To jsem se modlil, aby mi ten Marokánec uhnul a já proběhl. Nakonec jsem si rukou malinko popostrčil, abych se tam dostal. Pak uhnul Keňan, tak jsem si ještě přitočil nohama. Jak lidi fandí, člověku to nedá, možná i zbytečně. Jsem moc šťastnej, že se to povedlo," prohlásil Holuša, který se nenechal zavřít u okraje dráhy.

Jakub Holuša a Sadik Mikhou
zdroj: Reuters

Na patnáctistovce podle něj rozhoduje poslední stopadesátka. "Když to na ní nejde, ztratí se všechno. Když ano, tak se dá dohnat opravdu hodně." A Holuša pořád věřil, že pokud v sobě najde sílu, čelo dožene. Na dálku ho podporovali i trenéři na telefonu. "A přesto, že jsem byl zavřený, byl jsem klidný a věřil jsem, že se tam najde místo."

Program bude mít podobný jako po rozběhu, avšak s velkým rozdílem. Nečeká ho další běh po 24 hodinách. "Pokusím se dobře vyspat, zaběhat si. Teď to bylo náročné. Musím odpočívat, ale kdybych si dal volno, nohy by se rozležely, a to by bylo horší," řekl Holuša.

Jakub Holuša
zdroj: ČTK

Finále bere jako životní příležitost. "A ta se nemusí opakovat. Ale přál bych si, aby jo a v dalších letech to byl můj standard. Když jsem to dokázal jednou, tak vím, že to jde. Musí se k tomu přistoupit tak, jako by to bylo naposledy a běžet tak, jako by to byl životní závod."

Hlavní je tak podle Holuši být zkoncentrovaný. "A pak můžu udělat jakýkoli výsledek. Být aktivní v mysli, v součásti závodu, a všechno je možné."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články