Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jakub Vadlejch končí bronzový. Mistrovství světa vyhrál Ind Čopra

Atletický šampionát je u konce. Jakub Vadlejch získal v oštěpařském finále druhý letošní bronz pro českou výpravu. Lídra sezonních tabulek porazili v Budapešti pouze zlatý Ind Níradž Čopra a stříbrný Aršad Nadím z Pákistánu. MS probíráme v novém Fokus podcastu.

Jakub Vadlejch vstupoval do finále s jasnou, zlatou ambicí. Jeho pokusy létaly za 80 metrů, ale ne tak daleko jako v případě dvou jeho asijských soupeřů. Český oštěpař byl po čtvrtém pokusu až pátý, ale svým nejlepším hodem se v páté sérii (86,67 m) posunul na bronzovou pozici. 

"Medaile na MS je skvělá, za poslední čtyři mistrovství jsem byl nejhůř pátý. Na druhou stranu je to obrovská motivace pokračovat v té dřině. Stále věřím, že se medaile může blyštit ještě více," hodnotil český oštěpař po skončení soutěže. "Nebyl to můj den. Házel jsem stabilně relativně daleko, ale zkrátka to nebylo ono. Byl to opravdu boj," dodal.

Vadlejch nakonec nestačil pouze na olympijského vítěze Níradže Čopru, který se jako jediný dostal přes 88 metrů (88,17 m). Stříbro získal Pákistánec Aršad Nadím, který poslal oštěp do vzdálenosti  87 metrů a 82 centimetrů. 

Zlato z trati na 5000 metrů obhájil Jakob Ingebrigtsen, který v Budapešti "zklamal" stříbrem z patnáctistovky. Na delší trati se na poslední stovku vyvezl za Mohamedem Katirem a svého španělského soupeře na posledních metrech předstihl. Bronz získal Jacob Kirop z Keni, naopak naprázdno vyšli Etiopané, nejlepší z nich Yomif Kejelcha skončil až pátý.

Athing Muová už není neporazitelnou královnou půlky. V Maďarsku ji na cílové rovince jasně předčila Keňanka Mary Moraaová, která zvítězila časem o tři setiny nad 1:56. Muová navíc nemá ani stříbro a musí se spokojit "až" s bronzem. Před olympijskou vítězku z Tokia se totiž dostala i Britka Keely Hodgkinsonová.

Šampionkou na stýplu je Winfred Yaviová z Bahrajnu, která dokázala porazit favorizované soupeřky z Keni. Štafetové zlato ze závodu 4x400 metrů mají potřetí v řadě reprezentanti Spojených států, za které finišoval bronzový z individuálního závodu na dlouhých překážkách Rai Benjamin. Závod žen vyhrály Nizozemky po skvělém finiši Femke Bolové.

Kde hledat favority jednotlivých disciplín? Zajímají vás přehledy medailistů nebo nejlepších letošních výkonů? Podívejte se na komentátorské přípravy Michala Dusíka:

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články