Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Svoboda ani Müller nepostoupili z rozběhu, Gideyová má zlato z desítky

V dopoledním programu druhého dne atletického mistrovství světa se představili dva čeští závodníci. Jak Vít Müller, tak i Petr Svoboda ale ze svých rozběhů nepostoupili a na šampionátu končí. Zlato v běhu na 10 tisíc metrů vybojovala v těsném finiši Etiopanka Letesenbet Gideyová. Mistrem světa mezi kladiváři se popáté v řadě stal Pawel Fajdek. Přímý přenos odpoledního programu MS v atletice sledujte v neděli od 2:00 našeho času na ČT sport a ČT sport plus.

Petr Svoboda nepostoupil z rozběhu na 110 metrů překážek, do kterého nastupoval se svalovým zraněním. Bolavý zadní stehenní sval jeho výkon výrazně poznamenal. Prvním rozběhem proklopýtal na sedmé příčce a z dráhy odkulhal za pomoci Brita Andrewa Pozziho.

Svoboda po skvělém výkonu na republikovém šampionátu v Hodoníně, kde s nepovoleným větrem v zádech běžel rychleji než při svém českém rekordu, pomýšlel na světové finále. Nakonec na start málem nenastoupil. "V pátek hned po příletu jsem si lehce natáhl zaďák na přetahové noze, který není úplně v pořádku. Trochu mě v něm píchlo, možná je v něm nějaká trhlinka. Dva dny zpátky jsem tady bojoval se zánětem průdušek z klimatizace," uvedl.

V pátek byl na 90 procent rozhodnutý, že v takovém zdravotním stavu ani nenastoupí. "Dneska jsem se trochu líp vyspal, tak jsem se rozhodl, že to zkusím. Trochu jsem hazardoval se zdravím, protože cesta sem a to vše vzalo tolik energie a času, že smířit se s tím, že nenastoupím, je strašné," řekl sedmatřicetiletý sprinter, jehož kariéru už poznamenala řada zranění.

Čas 13,65 sekundy byl jeho nejhorší v letošní venkovní sezoně. Navíc může být ohrožena i jeho účast na druhém vrcholu této letní atletické sezony. "Mám za čtyři týdny mistrovství Evropy. Bůh ví, jak to dopadne," obává se Svoboda.

Překvapivě už v rozběhu vypadl vítěz americké kvalifikace a třetí muž letošních světových tabulek Daniel Roberts. Vedl, ale pak trefil jednu z překážek a spadl. Nepomohlo mu, že v chladnějším dopoledním počasí nastoupil v dlouhých kalhotách. "Je to opravdu zklamání, protože jsem přijel vyhrát, nejenom pro medaili," litoval. Zbývající tři američtí favorité z rozběhu hladce postoupili. Nejrychlejší čas ze všech účastníků měl v této fázi domácí obhájce světového titulu Grant Holloway (13,14).

Končí i Müller

Daleko za svými obvyklými letošními výkony zůstal také Müller. Ve druhé zatáčce se držel na postupové čtvrté pozici, ale pak šlápl na osmou překážku, ztratil rychlost a v čase 50,71 sekundy skončil ve svém rozběhu na poslední sedmé příčce.

"Udělal jsem velkou chybu na osmé překážce. Podlomila se mi noha, možná budu mít zvrtnutý kotník. Bohužel, takový je sport. Já jsem rád, že tady mohu být," řekl. "Chyba byla, že jsem si až moc věřil. Běželo mi to, bohužel mi to vyšlo na druhou nohu, blbě jsem se naklonil a podvrtl jsem si kotník," doplnil český reprezentant, kterého by na MS ještě mohla čekat čtvrtkařská štafeta.

První kolo zvládl dvojnásobný mistr světa, olympijský vítěz a světový rekordman Nor Karsten Warholm, který v této sezoně před MS nedokončil žádný závod. Nastoupil jen začátkem června na Diamantové lize v Rabatu, kde kvůli zranění zadního stehenního svalu po první překážce odstoupil. Svůj rozběh po svižnějším začátku a zvolnění v závěru vyhrál v čase 49,34.

Desítku ovládla světová rekordmanka Gideyová

Mistryní světa v běhu na 10 000 metrů se stala světová rekordmanka Letesenbet Gideyová z Etiopie. Obhájkyně titulu a olympijská vítězka Sifan Hassanová z Nizozemska skončila čtvrtá. Ve finiši byly silnější ještě Keňanky Hellen Obiriová a Margaret Chelimo Kipkemboiová.

Africké běžkyně se ve druhé polovině závodu staraly o tempo. Etiopská rodačka v nizozemských barvách Hassanová, která po OH dlouho odpočívala a letos absolvovala jen jeden menší závod, se držela ve vedoucí skupině a vyčkávala. Dvojnásobná olympijská šampionka z loňského Tokia v posledním kole zaútočila a na začátku cílové rovinky měla velkou rychlost, ale medailovou pozici neudržela. Od cenného kovu ji dělilo 49 setin.

V nejlepším světovém čase sezony 30:09,94 zvítězila čtyřiadvacetiletá Gideyová, která po stříbru na MS 2019 a loňském olympijském bronzu získala první velké zlato. Obiriová stříbrem na desítce navázala na světové tituly na 5000 metrů z let 2017 a 2019. Další Keňanka Kipkemboiová přidala bronz ke tři roky starému světovému stříbru z pětky. Všechny medailistky se ve strhujícím finiši vešly do rozmezí třinácti setin.

Fajdek popáté v řadě šampionem

Bronzový olympijský medailista z loňského Tokia Fajdek potvrdil, že světové šampionáty mu vycházejí. Ve třetí sérii poslal kladivo na dva centimetry ke 82 metrům, kam se předtím v této sezoně nikdo nedostal. Byl to vítězný výkon. Polský double potvrdil olympijský vítěz Wojciech Nowicki, jenž hodil 81,03 a obsadil druhou příčku. I třetí muž soutěže Nor Eivind Henriksen byl na stupních vítězů i loni v Tokiu. Na olympijské stříbro navázal světovým bronzem výkonem 80,87 metru.

Fajdek se pátým světovým titulem v jedné disciplíně přiblížil legendárnímu tyčkaři Sergeji Bubkovi, který v letech 1983 až 1997 triumfoval šestkrát za sebou. Třiatřicetiletý polský kladivář bude mít další šanci na světové zlato už příští rok, kdy se uskuteční MS v Budapešti.

Výškařka Lakeová přišla o MS kvůli covidu, maratonec Thompson nedostal víza

Britská výškařka Morgan Lakeová kvůli pozitivnímu testu na koronavirus přišla o účast na mistrovství světa. Na šampionátu v Eugene se nepředstaví ani její krajan Chris Thompson, který měl běžet maraton, ale nedostal včas americká víza.

Lakeová strávila pět dní v izolaci, aniž by měla nějaké příznaky covidu-19, ale pořád jí vycházely pozitivní testy. Kvalifikace se tak odehrává bez ní. "Je srdcervoucí, že to musím sledovat z hotelového pokoje. Sice jsem vděčná, že se cítím stoprocentně zdravá, ale o to víc je to frustrující, když vím, že jsem fyzicky schopná závodit, ale nesmím," napsala na Twitteru.

Litovala, že se nákaze nedokázala vyhnout. "Byla jsem super opatrná (vyhýbala jsem se davům, nosila roušku, dezinfikovala si ruce a tak). Je obrovské zklamání, že jsem to chytila v bublině na soustředění," doplnila. Chce se soustředit na Hry Commonwealthu a mistrovství Evropy, které ji ještě v této letní atletické sezoně čekají.

Smůlu měl také jednačtyřicetiletý vytrvalec Thompson, kterého o účast v nedělním maratonu připravily administrativní komplikace. "Jsem absolutně zničený, že nebudu v Eugene. Byl to můj hlavní letošní cíl a připravil jsem se na to dobře. Nikdy se to nemělo dostat takhle daleko a je těžké uvěřit, že se to stalo," řekl listu The Guardian.

Další britskou smolařkou se stala spolufavoritka skoku o tyči Holly Bradshawová, které při rozcvičce před páteční kvalifikací praskla tyč, při ošklivém pádu se zranila a musela odstoupit.

Předčasný konec kvůli dopingu

Keňský maratonec Lawrence Cherono a americký čtvrtkař Randolph Ross přijdou kvůli porušení antidopingových pravidel o mistrovství světa v Eugene. Cherono měl pozitivní dopingový test na zakázaný trimetazidin při mimosoutěžní kontrole koncem května. O své suspendaci se dozvěděl po příletu do Eugene.

Třiatřicetiletý vytrvalec má ve sbírce řadu úspěchů v prestižních městských maratonech. Vyhrál v Bostonu, Chicagu, Amsterodamu a v roce 2016 také v Praze. Z velké globální akce medaili nemá, loni na olympijských hrách v Tokiu skončil čtvrtý.

Rosse viní AIU z vyhýbání se antidopingové kontrole, které se měl podrobit 18. června. Jednadvacetiletý čtvrtkař má zlato ze štafety z olympijských her v Tokiu. V Eugene měl usilovat o první individuální úspěch na mezinárodní scéně. V letošních světových tabulkách je s časem 44,13 na čtvrtém místě.

Výsledky mistrovství světa v atletice

Finále:

Muži:

Kladivo: 1. Fajdek 81,98, 2. Nowicki (oba Pol.) 81,03, 3. Henriksen (Nor.) 80,87, 4. Bigot (Fr.) 80,24, 5. Halász (Maď.) 80,15, 6. Winkler (USA) 78,99, 7. Kochan (Ukr.) 78,83, 8. Haugh (USA) 78,10.

Ženy:

10.000 m: 1. Gideyová (Et.) 30:09,94, 2. Obiriová 30:10,02, 3. Kipkemboiová (obě Keňa) 30:10,07, 4. Hassanová (Niz.) 30:10,56, 5. Dainielová (Erit.) 30:12,15, 6. Tayeová (Et.) 30:12,45, 7. Kipkiruiová (Kaz.) 30:17,64, 8. Mulatieová (Et.) 30:17,77.

Rozběhy a kvalifikace:

Muži:

110 m př.: 1. Holloway (USA) 13,14, ...28. Svoboda (ČR) 13,65 - nepostoupil do semifinále.

400 m př.: 1. Rosser (USA) 48,62, ...30. Müller (ČR) 50,71 - nepostoupil do semifinále.

Ženy:

3000 m př.: 1. Jerutová (Kaz.) 9:01,54.

Výška: 1. Mahučichová, Geraščenková (obě Ukr.), Vallortigaraová (It.), Sadullajevová (Uzb.) a Pattersonová (Austr.) všechny 193.

Trojskok: 1. Rojasová (Ven.) 14,72.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články