Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

První mistrovství světa v USA. Od "nevolby" po stavbu nového stadionu v srdci zámořské atletiky

Mistrovství světa v atletice pod širým nebem vůbec poprvé hostí Spojené státy. Pouť světové elity do Oregonu byla hodně strastiplná. V roce 2014 nejdříve pořadatelé neuspěli, když prohráli ve volbě s katarským Dauhá, o rok později na sklonku éry šéfa tehdejšího IAAF Lamine Diacka volba ani neproběhla a Eugene byla organizace vrcholné akce jednoduše přiřknuta, což vyvolalo nemálo kritiky. Šampionát musel být kvůli posunu olympijských her také o rok přeložen, ale nakonec na kompletně přestavěném stadionu Hayward Field vše proběhne. V USA těžko najít příhodnější místo. Přímé přenosy nabídne od pátku ČT sport a web ČT sport Plus.

Hayward Field v Eugene –⁠ dějiště MS v atletice
zdroj: ČTK/ZUMA

Bylo to trochu zvláštní rozhodnutí. Diack ve své funkci pomalu končil a v dubnu 2015 rada tehdejší IAAF rychle rozhodla. Údajně kvůli popularitě atletiky ve Spojených státech, nabídce finanční pomoci od státu Oregon i olympijského výboru USA a také příslibu společnosti NBC, že vyrobí televizní přenosy.

"Rada IAAF učinila strategické rozhodnutí, jež nám umožnilo využít mimořádné příležitosti, která už by se nemusela nikdy opakovat," uvedl tehdy Diack.

Okamžitě se objevila kritika. Předseda evropské atletické asociace Svein Arne Hansen se pozastavil nad formou postupu. "Jsem velmi překvapený, že tomuto rozhodnutí nepředcházel vůbec žádný proces," řekl norský funkcionář. O šampionát v roce 2021 měl vážný zájem například Göteborg. "Ale nedostal ani možnost se o něj ucházet," dodal Hansen.

Nutno dodat, že proces bez volby proběhl už při přidělení MS Ósace. Nicméně objevily se další otazníky. Eugene a celý Oregon je velmi provázaný s firmou Nike, která tu má své oficiální sídlo. BBC po kontroverzním rozhodnutí zveřejnila, že za přidělení pořadatelství u Diacka loboval jeho pozdější nástupce Sebastian Coe, který byl tehdy placeným poradcem Nike. Po rozvíření kauzy se této pozice vzdal.

"U nikoho jsem kvůli kandidatuře Eugene neloboval. Po jejich těsné prohře při volbě mistrovství světa v roce 2019 jsem je jen povzbuzoval, aby se o šampionát znovu ucházeli hned v dalším cyklu, protože mají silnou kandidaturu," uvedl tehdy Coe. Sám prý očekával, že proběhne standardní výběrové řízení, dokud Diack na zasedání neoznámil, že vzhledem k politickým a ekonomickým výhodám, které Eugene nabízí, by mu měla Rada IAAF pořadatelství přidělit. Členové pak toto rozhodnutí schválili poměrem hlasů 23:1.

Zbrusu nový Hayward Field
zdroj: Reuters/USA TODAY Sports

Eugene – středobod americké atletiky

Záležitost byla uzavřena a Oregon se mohl soustředit na přípravu atletického vrcholu. Pokud ve Spojených státech bije atletické srdce, pak je to právě v Eugene.

Stadion Hayward Field neoplývá obří kapacitou, do jeho ochozů se vejde v běžném provozu bezmála 13 tisíc lidí, to důležité se ukrývá v jeho historii.

Postaven byl v roce 1919 pro univerzitní tým amerických fotbalistů, ale záhy byl doplněn o atletický ovál. Kraloval tu legendární trenér William Louis "Colonel Bill" Hayward. Ve skromných podmínkách vychoval řadu špičkových atletů, několik držitelů světových rekordů a olympijských medailistů.

Od konce 60. let tamní stánek sloužil už výhradně pro potřeby atletů. Konají se tu americká mistrovství i každoroční mítink Diamantové ligy pojmenovaný podle americké vytrvalecké legendy, která je s Oregonem neodmyslitelně spojena: Prefontaine Classic.

Eugene bylo odrazovým můstkem mnoha špičkových amerických atletů. Kromě Steva Prefontaina tu zářil desetibojař Ashton Eaton, vytrvalec Galen Rupp, ale i kontroverzní Alberto Salazar.

Pro mistrovství světa se měl Hayward Field blýskat. Bylo rozhodnuto, že starý stánek se kompletně zbourá a na jeho místě povstane zbrusu nový. A tak se také stalo. Za 200 milionů dolarů se postavila atletická aréna, která se dá pro velké akce rozšířit až na kapacitu 25 tisíc diváků. A především ve svých útrobách ukrývá supermoderní zázemí pro všestranný trénink.

Komplexu dominuje věž ve tvaru olympijské pochodně. Uvnitř jsou mimo jiné výstavní prostory, které se věnují dějinám nejen oregonské atletiky. U paty věže nechybí ani socha Billa Bowermana, kouče, který navázal na Haywardovu práci a vychoval další pěknou řádku skvělých atletů, muže, který spoluzakládal společnost Nike. Spojení se světoznámou firmou tedy není nikterak náhodné. Naopak všudypřítomné.

Sandi Morrisová a v pozadí dřevěná konstrukce střechy Hayward Field
zdroj: Reuters/USA TODAY Sports

Bowerman kdysi prohlásil: "Oregon je dřevo a dřevo, to je Oregon." Architekti zůstali věrni místní tradici a dřevěné prvky hrají důležitou roli. Ve vnitřních prostorách, ale například i ve střešní konstrukci.

Eugene spojuje symbolicky i fakticky více než stoletou tradici americké atletiky a péči o to, aby tu rostly nové zářivé talenty. Možná by se mohlo říct, že Oregon je americká atletika a americká atletika je Oregon.

Zdroj
ČT sport, worldathletics.org, hayward.uoregon.edu

Hlavní zprávy

Nejčtenější články