Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Šok, říkají o Salazarově trestu Hassanová s Klosterhalfenovou. Farah mluví o úlevě

O víkendu vyhrála na MS v Dauhá závod na 10 000 metrů, nyní ale řeší zcela jiné věci. Vytrvalkyni Sifan Hassanovou rozhodilo oznámení, že její kouč Alberto Salazar dostane čtyřletý dopingový trest. Distanc platí okamžitě a Salazar přišel o akreditaci na mistrovství světa, kde mimo jiné Hassanovou doprovázel. Podobné emoce vyjádřila i další členka týmu Konstanze Klosterhalfenová. Naopak Mo Farah, který také pod Salazarem trénoval, vyjádřil úlevu.

Sifan Hassanová po světovém rekordu na míli
zdroj: Reuters autor: Eric Gaillard

"Jsem v šoku, že jsem se dozvěděla o dnešním rozhodnutí, zvlášť v téhle době, kdy se naplno připravuji na svůj další závod na mistrovství světa. Je mi líto toho načasování, ale zaměřím všechnu energii na další závod a na svůj výkon na 1500 metrů," uvedla šestadvacetiletá běžkyně, kterou čeká rozběh patnáctistovky ve středu.

V Oregonu trénuje od roku 2016. "Chtěla bych připomenout, že tohle vyšetřování se týká období před mým příchodem do Oregonu Project, takže se mnou nijak nesouvisí. Věděla jsem o něm, když jsem se připojila k tomuto týmu, a vždycky jsem měla čisté svědomí vzhledem k tomu, že jsme bedlivě kontrolováni organizacemi USADA a WADA," doplnila Hassanová.

Je nám líto, video expirovalo.
Kouč Salazar dostal čtyřletý trest za doping

Zpráva zasáhla také německou vytrvalkyni Konstanze Klosterhalfenovou, která ve středu nastoupí do rozběhu pětky. Také ona je totiž od dubna členkou oregonského projektu. "Samozřejmě byla touhle zprávou překvapena a šokována," uvedl její manažerský tým.

Dvaadvacetiletou Klosterhalfenovou netrénuje přímo Salazar, vede ji Pete Julien. Její odchod do kontroverzní skupiny vyvolal v Německu vlnu diskusí, ale sama atletická naděje si to pochvaluje. Letos překonala šest německých rekordů, za čímž vidí kvalitní trénink a výborné podmínky v tomto středisku. "Oregon pro mě byl důležitý a šťastný krok," řekla.

Mo Farah
zdroj: ČTK/AP autor: Jean-Christophe Bott

Salazar dovedl k největším úspěchům také čtyřnásobného olympijského šampiona Mo Faraha, který v minulosti svého trenéra podporoval a odmítal jakékoliv osobní porušení antidopingových pravidel. Nyní ale svého někdejšího kouče nepřímo odsoudil.

"Ulevilo se mi, že USADA konečně po čtyřech letech ukončila vyšetřování Alberta Salazara. Verdikt byl vynesen a jsem rád, že to konečně dospělo k závěru. Opustil jsem Nike Oregon Project v roce 2017 a vždycky jsem říkal, že nehodlám tolerovat nikoho, kdo porušuje pravidla nebo překračuje hranice," řekl Farah.

Firma Nike, která tréninkové centrum v Oregonu dotuje, podporuje Salazarovo odvolání. "Dnešní rozhodnutí nemá nic společného s podáváním zakázaných látek jakémukoliv atletovi z Oregonu Project. Nike nepromíjí jakékoliv užívání zakázaných prostředků," doplnila americká společnost.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články