Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mäki přemohla nachlazení, pokořila osobák a těší se na semifinále MS. Běžela jsem do umření, říká

Obrovský úspěch. Kristiina Mäki se při prvním startu na světovém šampionátu podívá do semifinále, a to navzdory tomu, že ji trápí nachlazení. V rozběhu si posunula o desetinu osobní rekord a postoupila z celkového osmého místa.

Kristiina Mäki
zdroj: Reuters

Do semifinále se kvalifikovala jako osmá díky osobnímu rekordu 4:06,61. "Ještě jsem neběžela osobák s tím, že bych byla napůl nemocná," poznamenala. Papírově nepatřila k favoritkám na postup. "Ty holky, co jsem si myslela, že se nějakým způsobem dají porazit, jsem předběhla. A při náběhu do poslední rovinky jsem registrovala Španělku Guerrerovou, kterou jsem nikdy nepředběhla, a řekla si: 'Ty jo, tu musím dát'," vykládala.

Poslední kolo si moc nepamatovala. "To jsem běžela do umření, protože mi od pondělí není moc dobře. Kdyby to byl jiný závod, asi neběžím. Ale nechtěla jsem vzdát MS, chtěla jsem dokázat, že sem patřím," prozradila.

Trápí ji silné nachlazení. "Do letadla jsem nastupovala nakřáplá. Modlila jsem se, že to nic nebude, ale letadlo mě dodělalo, takže jsem v pondělí ani radši nešla běhat. V úterý to bylo chvíli lepší a dneska nic moc, ale prostě jsem si řekla: 'Zkusím to a buď chcípnu, nebo ne'," popisovala.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozběh na 1500 m a ohlasy Kristiiny Mäki

Lékařka české výpravy Karolína Bílková jí akupunkturou uvolňovala dutiny. "Spustila se mi rýma a dneska mi to přešlo do krku. Používám mazání psím sádlem a samé takové mamčiny metody," vyprávěla česká reprezentantka.

Loni na mistrovství Evropy v Berlíně z rozběhu nepostoupila, při premiéře na MS se jí to podařilo. "No to je hustý, teda. V tom stavu, v jakém jsem. To by mě zajímalo, jak bych běžela zdravá. Ale možná hůř," komentovala to po skončení třetího rozběhu.

V rozběhu se potkala s Nizozemkou Sifan Hassanovou, která po triumfu na 10 000 metrů útočí na double. Její kouč Alberto Salazar přitom během MS dostal čtyřletý trest za doping. "Myslím, že vyhraje, protože když šla v té desítce 3:59, tak to nebude takový problém. A že obvinili jejího trenéra, to ještě neznamená, že to souvisí s ní. Dokud je čistá, tak jí věřím. Běhala dobře, i když u něj nebyla," řekla česká běžkyně na adresu nizozemské hvězdy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články