Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Coleman zaběhl šestý nejrychlejší čas historie. Neuvěřitelné, jen nebe je limit, rozplýval se

K legendárnímu Usainu Boltovi měl ještě daleko, ale cítí prostor na zlepšení. Novopečený mistr světa Christian Coleman se vítězným časem v běhu na 100 metrů 9,76 sekundy zařadil na šesté místo historických tabulek a chce svůj výkon ještě posunout. Poslední slovo ještě nehodlal říci ani sedmatřicetiletý vicemistr světa Gatlin, chce být za rok na olympiádě v Tokiu. 

Vítěz stovky na MS v Dauhá Christian Coleman
zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Před Colemanem jsou jen světový rekordman Usain Bolt (9,58), Tyson Gay (9,69), Yohan Blake (9,69), Asafa Powell (9,72) a Justin Gatlin (9,74). Coleman v Dauhá předvedl nejrychlejší stovku ve finále MS od Berlína 2009, kde legendární Bolt vytvořil dosud platný světový rekord.

Coleman si vylepšil osobní maximum o tři setiny. "Je to neuvěřitelný čas. Myslím, že jen nebe je limit. Myslím, že mám pořád ještě spoustu věcí, na kterých mohu pracovat a které mohu zlepšit. Ještě svůj čas mohu stlačit," řekl halový světový rekordman na šedesátce.

Stříbrný Gatlin získal na mistrovství světa už pátou medaili ze stovky. Začal titulem v Helsinkách 2005 a druhé světové zlato přidal předloni v Londýně. Vedle toho má ještě stříbra z Moskvy 2013 a Pekingu 2015. Ale také škraloup v podobě dvou dopingových trestů.

Jeho minulost se intenzivně připomínala v Londýně, kdy se v souvislosti s jeho duelem s Boltem hovořilo o zápasu dobra a zla. I v Kataru na něj publikum s početnou jamajskou skupinou při představování bučelo, i když zdaleka ne tak intenzivně jako v Londýně. Také proto, že fanoušků bylo několikanásobně méně.

Krátce před šampionátem se Gatlin potýkal s lehkým zraněním zadního stehenního svalu, přesto dokázal naladit formu na nejdůležitější závod roku. "Tahle sezona je důkazem mé vytrvalosti a vůle. Chtěl jsem jen zůstat koncentrovaný na tenhle závod a dát do něj všechno," řekl sprinterský veterán. A na dotaz na Tokio 2020 měl jasnou odpověď. "Přijdu, budu lepší. Jsem připraven."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články