Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Hejnová před MS: Můžu předvést nejlepší výkon sezony

Praha - Očekávání české reprezentace před mistrovstvím světa v atletice v Moskvě jsou velká. Největší českou nadějí na zlatou medaili je při absenci Barbory Špotákové závodnice na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová, která je letos stále neporažená a dvakrát přitom překonala národní rekord. Česká reprezentantka si v Rusku věří na nejlepší výkon v sezoně.

Zuzana Hejnová
zdroj: ČTK autor: Martin Bouda

Přestože je Hejnová ve své kategorii letos suverénně nejlepší, sama velkou důležitost dosavadním výsledkům příliš nepřičítá. "Pro mě letošní neporazitelnost neznamená nic, protože se rozhodne až v Moskvě a tam bude nejdůležitější závod v sezoně. Ale myslím si, že jsem připravená dobře a že mohu předvést hodně dobrý, ne-li nejlepší výkon v sezoně," věří si závodnice. 

Svým olympijským bronzem Hejnová konečně prolomila obrovskou smůlu a psychickou bariéru. "Přišlo to už po evropském šampionátu v Helsinkách (kdy Hejnová doběhla těsně čtvrtá, pozn. autora), kdy jsem si řekla, že v tom už pokračovat nemůžu, a začala jsem pracovat na hlavě. Myslím, že se mi to daří, vydala jsem se správnou cestou a pokračuji v tom. Chci se závodem bavit, a ne být svázaná a vystresovaná," říká česká překážkářka.

Pomoci k dobrým výkonům může Hejnové i celý český atletický tým. Díky tomu, že se tuzemští sportovci vídají často na denní bázi, je mnohem soudržnější než týmy z větších zemí. "Určitě jsme větší parta a je to jiné než třeba v USA či Británii, kde se atleti téměř ani neznají. My se potkáváme celý rok, a to jsme lepší parta a můžeme se více povzbuzovat," říká Hejnová.


Hejnová přitom udělala ještě jednu velkou změnu – nepřipravuje se v ženském kolektivu, nýbrž mezi samými muži. Rozdíl je podle ní znát. "Tréninkový proces je úplně jiný a já jsem již takovou změnu potřebovala. Mám novou motivaci a trénink mě zase baví, všechno je uvolněnější a nemusím to táhnout já," přemýšlí česká atletka.

A i pro Libora Varhaníka, šéfa Českého atletického svazu, je atmosféra v týmu důležitým odrazovým bodem k úspěchům. "Pro mě je úspěchem, když tým bude kompaktní a bude v něm dobrá nálada. A to je to, co udržuje atletiku na vlně úspěchů," říká šéf české atletiky.

"Jedna soutěž je jen jedním střípkem v mozaice a my před sebou máme nějakou perspektivu. Tým je velmi mladý, průměr je jen něco přes 25 let. Úspěch je pro mě daný především v tom, aby každý atlet odvedl své maximum. Když se to povede, vede to k velkým cílům. A já jsem přesvědčen o tom, že se nám to v poslední době daří," dodává Varhaník.

Možná největší neznámou pro Hejnovou bude fakt, že se mistrovství světa letos bude konat v Moskvě. V Rusku ještě česká reprezentantka nebyla, navíc zde nejspíš budou panovat vysoké teploty a koncentrace smogu. Hejnová však doufá, že by jí něco takového nemělo příliš vadit.

"Moc se na to připravit nedá, člověk totiž nikdy neví, co to s ním udělá. Myslím si, že to nebude nějaký obrovský rozdíl, a byla jsem i na místech, kde jsou podmínky mnohem specifičtější. Těším se tam každopádně moc a doufám, že se nám tam bude závodit dobře a organizačně bude všechno zvládnuto," věří překážkářka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články