Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Možná můj vztah k atletice vychladne, nebo po ní budu mít hlad, říká Dvořák a dělá zahradníka

Po deseti letech ve funkci šéftrenéra české atletiky přišel krok do neznáma. Bývalý mistr světa v desetiboji Tomáš Dvořák se koncem loňského roku rozhodl změnit životní styl. Nejdříve se nechal zaměstnat jako zahradník a posléze se stal spolumajitelem firmy. Teď tvrdí, že je spokojený, a není důvod tomu nevěřit.

Šéftrenér Tomáš Dvořák
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Proč jedna z největších postav tuzemské atletiky opustila sektor, v němž strávila podstatnou část života, vidí Dvořák jasně. "Nakonec mě to zválcovalo, protože jsem palice dubová a taky proto, že se toho dost změnilo," vysvětlil bývalý šampion.

Přiznal, že původně až tak velkou změnu směru neplánoval, ale nelituje - naopak. "Vrhl jsem se do toho, jak to mám rád, na plné pecky, a teď vůbec neuvažuju o tom, že bych si k téhle práci přidal to vyprdění se na stadionu jako trenér," přiznal trojnásobný mistr světa.

A na dotaz, že by se od bývalé superhvězdy světové atletiky spíš čekalo, že bude investovat do akcií a hrát golf, odpověděl pohotově: "Já investoval do toho podnikání."

Odchod z vysokého postu na atletickém svazu nebyl pro něho úplně snadný a vůbec ne bezbolestný. "Přemlouvali mě, abych vydržel do olympiády, ale kdyby to bylo ještě o rok déle, nejspíš by mě vynesli nohama napřed," řekl Dvořák s tím, že ze sezony, která nakonec přišla o všechny své vrcholy kvůli pandemii koronaviru, by neměl žádnou radost.

Vadí mu také současný stav tuzemské atletiky a celé společenské prostředí. "Byl jsem vychováván v jiné myšlenkové poloze. Mě nikdo nemusel přemlovat, abych trénoval a závodil. Měl jsem jiné priority než současná generace. V ní už atletiku hodně lidí vnímá jen jako práci za peníze a mnohdy pro peníze. Sport sám o sobě dostává za uši," vysvětluje, že se nemohl smířit s přístupem některých současných závodníků.

"Hodně atletů si říká, proč bych závodil v letošní sezoně, když z toho vlastně nebudu nic mít," dodává dnes už bývalý šéftrenér, jenž o sobě říká, že dělal atletiku hlavně kvůli tomu, aby závodil.

Není rád, že u mnohých jeho následovníků nad atletikou převládá kalkul. "Názor: olympiáda není, mistrovství Evropy není, tak proč bych se připravoval, mi přijde trošku zvláštní. Nevím, jestli jim to trenéři neříkají, že když nyní povolí, nastartovat organismus opět na sto procent nejde ze dne na den. Ale snad přece jen umějí počítat. Ta příští sezona zase bude plnohodnotná a takový odpočinkový rok ne každému přidá," říká muž, který měl jet na olympiádu do Tokia jako spolukomentátor České televize, jenže pandemie posunula gigantickou sportovní akci až na příští rok.

A jak to s ním bude za rok, zatím netuší. "Třeba vychladne můj vztah k atletice natolik, že už nebudu mít zájem. A nebo je možné, že už naopak po atletice budu mít hlad. A když termín zůstane stejný, tak by mi mohl vyhovovat," přemýšlí nahlas olympijský medailista.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články