Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Vítězného Mekhissiho připravil o zlato svlečený dres

Curych - Nikdo jiný nevyhrál na atletickém mistrovství Evropy v Curychu s takovou převahou jako francouzský steeplař Mahiedine Mekhissi-Benabbad. Radost ze zlaté medaile mu však vydržela jen dvě hodiny. Pak byl po protestu španělské výpravy diskvalifikován za to, že si v závěru běhu na 3 000 metrů překážek svlékl dres. 

Je nám líto, video expirovalo.
Mekhissi kvůli svlečenému dresu přišel o zlato

Když evropský rekordman v posledním kole nastoupil k finiši, vypadali jeho soupeři jako unavení chodci. Nikdo nepochyboval, že Francouz míří pro třetí evropské zlato za sebou. Stadion bouřil, Mekhissi-Benabbad si v euforii svlékl dres, chvíli s ním mával, chvíli ho nesl v zubech.

V cíli rozdával úsměvy, pořizoval si selfie, a když mu rozhodčí ukázal žlutou kartu za nesportovní chování, jen mávl rukou. Jenže pak přišel oficiální protest španělské výpravy. Francouz porušil pravidlo, podle nějž atlet musí absolvovat celý závod s oběma čísly viditelnými na dresu.

I po diskvalifikaci zůstalo zlato Francii zásluhou Yoanna Kowala, k bronzu se posunul Španěl Ángel Mullera. Provinilec si nemyslí, že by udělal něco špatného. "Výhru mi nikdo nevezme, ani ten pocit, když jsem probíhal cílem. Chtěl jsem jen oslavit vítězství tak, jako to dělají fotbalisté. Nebyla v tom žádná arogance vůči soupeřům nebo publiku," napsal na svém profilu na Facebooku.

Mekhissiho se zastal i jeho krajan Kowal, jemuž díky diskvalifikaci připadlo zlato. "Když si Mahiedine svlékl dres, nebylo v tom nic rušivého. Nebylo to vůbec důležité," řekl nový vítěz. Sám měl v cíli jiné starosti. "Požádal jsem snoubenku o ruku a ona souhlasila," zářil Kowal.

Nebyl to první výstřelek

Mekhissi-Benabbad je nepochybně vynikající běžec. Doma má dvě stříbrné medaile z olympijských her, dva bronzy z mistrovství světa a v Evropě je už pět let prakticky bez konkurence. Ale horká krev, jež mu koluje v žilách, mu dělá problémy. V roce 2011 se po doběhu v Diamantové lize v Monaku porval s krajanem Mehdim Baalou. Oba pak nesměli pět měsíců závodit, federace jim udělila pokutu i veřejně prospěšné práce.

Mekhissi-Benabbad má zvláště spadeno na maskoty, kteří se při šampionátech pohybují na ploše stadionu. Po výhře na ME v Barceloně v roce 2010 nutil maskota, aby si před ním klekl. O dva roky později v Helsinkách dokonce udeřil čtrnáctiletou dívku, která měla kostým maskota. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články