Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Páté místo, osobák a splnění olympijského snu. Stráský si před ME věří na velký výkon

Nedává si rozhodně malé cíle. Osobní rekord 8250 bodů. Nejhůře pátá příčka. Kvalifikace na olympijské hry. Vilém Stráský míří do Říma na evropský šampionát pln sebevědomí. Přímé přenosy z ME nabídne ČT sport a ČT sport Plus.

Vícebojař Vilém Stráský
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Svěřenec někdejšího světového rekordmana a olympijského šampiona Romana Šebrleho 18. a 19. května v Götzisu poprvé v kariéře překonal hranici 8000 bodů. Výkonem 8016 bodů se na tradičním mítinku zařadil na třináctou příčku.

"Já jsem v Götzisu ani nebyl moc nadšený, protože jsem tam pokazil všechny vrhy," uvedl.

Odvážný cíl pro mistrovství Evropy nepovažuje za beznadějný. "Když jsem si pak počítal přes tabulky, kolik bych mohl dát, tak těch 8250 je docela reálných. Když se mi to povede a nic úplně nezkazím. Na to si věřím. Tím, jak to historicky vypadalo na mistrovství Evropy, páté místo za 8250 možné je. Snad se to povede. Jestli se to nepodaří, budu zklamaný," dodal čtyřiadvacetiletý vícebojař.

Je nám líto, video expirovalo.
V pátek odstartuje v Římě ME v atletice s početnou českou účastí

Loni vyhrál univerziádu a v březnu překvapil šestým místem na halovém mistrovství světa. Velké akce má rád. "Mně se na šampionátech závodí nejlíp, tam konečně o něco jde. Když to porovnám s Götzisem, tak tam je sice skvělá atmosféra, super závod, plný stadion lidí, ale chybí tam to, že je to mistrovství. Nervozitou netrpím, těším se na závod. Každý je nejlépe nachystaný, jak může. Tam se ukáže, jak to reálně vypadá," uvedl Stráský.

Jeho tréninkový parťák Ondřej Kopecký bude na ME kvůli zranění kotníku chybět. Na šampionátu ale bude startovat zkušený český vícebojař Adam Sebastian Helcelet. "Věřím, že s Adamem vytvoříme dobrou dvojku a že si pomůžeme," řekl Stráský.

Velmi silní konkurenti a "nefér" start Kévina Mayera

Helcelet je stříbrným medailistou z ME 2016. Tehdy mu na kontinentálním šampionátu v olympijském roce stačil ke druhému místu výkon 8157 bodů. Tentokrát je startovní pole o poznání kvalitnější než před osmi lety v Amsterdamu.

"Tím, jak umožnili start Kévinu Mayerovi, budou medaile viset asi hodně vysoko. Jsou tam oba Norové (Markus Rooth a Sander Skotheim), ti mají osobáky kolem 8600. Niklas Kaul je taky vysoko. Jsem na to zvědavý," uvedl Stráský.

Světový rekordman Mayer smí na šampionátu startovat, i když poslední kompletní desetiboj absolvoval v roce 2022 na mistrovství světa v Eugene, které vyhrál. I Stráský považuje jeho start za kontroverzní.

"Když jsem se to dozvěděl, tak jsem se nejdřív zaradoval, že je to super, že Kévin dostane další šanci dostat se na olympiádu, že by byla škoda, kdyby tam nebyl. Pak jsem se zastavil a uvědomil jsem si, že už se na to mistrovství nebudu dívat jako fanoušek atletiky, ale že tam budu závodit. To je samozřejmě špatná zpráva pro mě, že tam bude závodit. Evropská atletika umožnila start atletovi, který za dva roky nesplnil žádný nominační požadavek. Je to trošku nefér," dodal Stráský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články