Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Holuša skončil už v rozběhu, Frydrych s Vadlejchem budou házet finále

Jakub Holuša pohřbil své medailové naděje na mistrovství Evropy v Berlíně v běhu na 1500 metrů už v rozběhu. Jeden z největších favoritů doběhl až pátý a čas 3:49,82 mu nestačil. Z tria oštěpařů z kvalifikace postoupili Jakub Vadlejch a Petr Frydrych, přestože kvalifikační limit 82 metrů nepřehodili. Jaroslav Jílek se do elitní dvanáctky nevešel. V rozbězích neuspěli ani Jan Jirka na dvoustovce, ani žádná z trojice českých čtvrtkařek.

Jakub Holuša v rozběhu na ME v Berlíně
zdroj: PA autor: Martin Rickett

Holuša ale díky čtvrtému místu v letošních evropských tabulkách a českému rekordu 3:32,49 z Diamantové ligy v Monaku neměl mít v rozběhu problém.

V takticky pomalu běženém závodě, v němž první čtvrtka byla jen za 67 sekund, se držel v zadní polovině startovního pole, nastoupil až po vstupu do posledního kola.

V cílové rovince si na třetí pozici hlídal postup, kontroloval levou stranu, ale zprava se přes něj přehnali Němec Tesfaye i nejstarší z norských bratrů Henrik Ingebrigtsen.

Český mílař neměl sílu, aby jejich útok odrazil. Pátý muž z loňského mistrovství světa v Londýně se tak ani na třetí pokus do evropského finále na 1500 m nepodívá.

"V tomhle pomalém závodě se může stát všechno, každý je (v závěru) rychlý. A já jsem na to doplatil. Prostě jsem to podělal. Nemám výmluvu, ani nechci mít výmluvu, tohle jde na mě," řekl po závodě sklesle.

Před dvěma lety v Amsterodamu sice rozběh vyhrál, ale následně byl diskvalifikován kvůli strčení do soupeře. V cíli si povzdechl: "Další zpackaný šampionát."

V kvalifikaci oštěpařů potvrdil letošní suverenitu mistr světa Johannes Vetter, jemuž stačil hned první pokus dlouhý 87,39 m. Limit splnili i dva jeho krajané Andreas Hoffmann a Thomas Röhler, i když ten až třetím pokusem.

České trojici se zdaleka tolik nedařilo a medailisté z loňského MS v Londýně proklouzli do finále z 10. a 12. místa. Vadlejch dal všechno do prvního dlouhého pokusu, ale přešlápl, v druhé sérii hodil 80,28, což nakonec stačilo.

"Postup, to je základní cíl, takže to je skvělé. A druhá dobrá zpráva je, že tělo je schopné jakž takž závodit. A tou třetí je, že samozřejmě s 81 nejsem spokojený. I když první hod byl dál, ale ten jsem neustál," komentoval své vystoupení nejlepší český oštěpař, který kvůli zdravotním problémům před šampionátem moc neházel.

Postupových nakonec bylo i Frydrychových 79,74. Tak málo stačilo k účasti ve finále naposledy na ME 2014, na posledních dvou MS i ME 2016 bylo potřeba víc. Frydrych proto po skončení své skupiny postupu příliš nevěřil.

Nakonec to stačilo. "Měl jsem velké štěstí. Po všelijaké sezoně je to velká šance vydat ze sebe totální maximum v největším závodě roku. Jsem za ni hrozně šťastný," uvedl Frydrych.

Třetí svěřenec Jana Železného Jílek, který byl nominován dodatečně jako náhradník za nemocného Vítězslava Veselého, hodil jen 75,83 m.

Sprinter Jirka zůstal v rozběhu na 200 metrů čtyři desetiny za deset dnů starým osobním rekordem a čas 21,15 mu na postup nestačil.

Ve svém rozběhu obsadil až předposlední místo. Premiéra ve velké soutěži čtyřiadvacetiletému Jirkovi nevyšla.

Kdyby přitom zopakoval svůj čas z mistrovství republiky v Kladně 20,75, byl by bez problémů ve večerním semifinále.

Nejrychlejší čas 20,39 zaznamenal Ital Eseosa Desalu. Největší favorité však postoupili do semifinále přímo na základě letošních tabulek.

Z trojice mladých čtvrtkařek si vedla nejlépe ta nejmladší, teprve osmnáctiletá Lada Vondrová. V rozběhu si zlepšila venkovní osobní rekord o půl sekundy časem 53,21. Alena Symerská i Zdeňka Seidlová běžely výrazně pomaleji než na Kladně.

Výsledky ME v atletice v Berlíně:

Rozběhy na 200 m muži: 1. Desalu (It.) 20,39, ...21. Jirka 21,15 - nepostoupil.

Rozběhy na 1500 m muži: 1. Wightman (Brit.) 3:40,73, ...24.Holuša 3:49,82 - nepostoupil.

Kvalifikace oštěp muži: 1. Vetter (Něm.) 87,39, ...10. Vadlejch 80,28, 12. Frydrych 79,74 - postoupili do finále, 19. Jílek 75,83 - nepostoupil.

Rozběhy na 400 m ženy: 1. Nielsenová (Brit.) 51,67, ...24. Vondrová 53,21, 25. Symerská 53,25, 28. Z. Seidlová 53,38 - nepostoupily.

Rozběhy na 100 m př. ženy: 1. Ndamaová (Fr.) 12,88. Kvalifikace trojskok ženy: 1. Papachrístuová (Řec.) 14,49.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články