Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Maraton s hvězdným obsazením. V Praze se běží podvacáté

Praha – Pražské ulice už podvacáté zaplní maratonští běžci. Asi největší hvězdou je Keňan Moses Mosop, který může zaútočit na traťový rekord. Start deseti tisíc běžců bude v neděli tradičně v 9:00 a elitní maratonci chtějí atakovat traťové maximum, které drží časem 2:05:39 Keňan Eliud Kiptanui z roku 2010. Mezi ženami dosáhla Keňanka Lydia Cheromeiová v roce 2011 času 2:22:34. Přímý přenos na ČT sport a našem webu startuje v 8:50.

"Máme hodně silné startovní pole a troufnu si říci, že takové Praha ještě neměla," řekla koordinátorka elitních atletů Jana Moberly.

Mosop má osobní rekord 2:03:06, kterého dosáhl v Bostonu v roce 2011, a drží tak druhý nejrychlejší čas v historii. Nyní se vrací k běhání po zranění kolena. "Ještě se necítím úplně stoprocentně, ale pokusím se zaběhnout pěkný čas kolem 2:05. Věřím si, rekord trati by to mohl být," řekl běžec s přezdívkou Velký motor.

S devětadvacetiletým Mosopem se na trati objeví jeho krajan a pražský rekordman Kiptanui nebo Etiopané Dadi Yami (osobní rekord 2:05:41) a Deresa Chimsa (2:05:42). Favoritkou maratonu žen je Firehiwot Dadová z Etiopie. "Věřím, že vyhraju," řekla stručně, ale jasně Dadová, jejímž maximem je čas 2:23:15.

Meteorolog ČT Pavel Karas:

"Během dopoledne se může objevit i přeháňka, teploty po ránu kolem 11, během závodu se teplota může dostat až k 15 stupňů Celsia, a co je pro běžce určitě nepříjemné, bude foukat čerstvý vítr i s nárazy 15 m/s."

Osvědčená trať s drobnou úpravou

Trať maratonu, který se čtvrtým rokem pyšní nejvyšší známkou kvality IAAF Gold Road Race Label, vede tradičně i přes Karlův most. "Trasa maratonu je téměř stejná, závod zůstává v srdci Prahy," řekl Václav Skřivánek, ředitel závodu. Malou změnou je, že běžci zamíří z Pařížské ulice rovnou do Celetné a na Příkopy.

Z českých běžců se bude čtveřice Jan Kreisinger, Jiří Homoláč, Vít Pavlišta a Petr Pechek pokoušet splnit limit 2:17:35 pro srpnové mistrovství Evropy. "To je jediný cíl, s kterým jdu do závodu. Snad se to povede," řekl Homoláč.

Italský zakladatel pražského maratonu a ředitel organizačního výboru Carlo Capalbo přiznal, že s blížícím se startem jubilejního ročníku prožívá silné emoce. "Dvacet let je velké číslo, je to velký kus mého života," řekl. "Jsem plný emocí, prvních pět let bylo náročných, byl skoro malý zázrak udělat maraton, ale radost byla stokrát větší. Dnes máme jeden z nejlepších maratonů světa."

Na odměnách se rozdělí 66 tisíc eur a vítězové získají po 15 tisících. Nový rekordman závodu navíc obdrží deset tisíc eur a za světový rekord sto tisíc eur.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články