Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Malíková pojede do Tokia: Po mixu jsem měla neskutečnou radost, pomohlo to psychice

Čtvrtkařka Barbora Malíková získala ve Zlíně domácí titul a třešinkou na dortu jí může být především kvalifikace do individuálního závodu na olympijských hrách v Tokiu. Malíkovou uklidnil úspěch smíšené štafety na mítinku v Kladně, po kterém má česká sestava na olympiádu nakročeno.

Barbora Malíková
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

Kladno byl první velký olympijský krok, Češi těsně před uzávěrkou stále figurují mezi postupovými časy. "Určitě, pomohlo to dost psychice, protože už teď můžu říct, že na tuhle sezonu jsem měla cíl dostat se na olympiádu, to se povedlo. Zatím je to jak v mixové štafetě, tak v mé vlastní disciplíně. Když jsme zaběhli čtyřikrát 400 mix, tak jsem měla neskutečnou radost a věděla jsem, že už budu moct být více v klidu," svěřila se.

Když se v cíli podívala na časomíru, byla nadšená. Svítilo na ní 51,25. "Bylo to neskutečné. Věděla jsem, že i kdyby to šlo o tři setinky nahoru, že ostrý limit stejně dám. A je strašně těžký," radovala se. Mrzelo ji, že se neutkala s největší domácí soupeřkou Ladou Vondrovou. "Ladu mám ráda a říkala jsem si, že je strašně fajn, že v Česku běháme dvě na velmi podobné úrovni a můžeme se tlačit. Je mnohem snazší se motivovat navzájem než běhat jenom na sebe. Chtěla jsem, aby běžela se mnou, bohužel to nevyšlo. Chápu její rozhodnutí a pevně doufám, že si spolu tento rok ještě zazávodíme. Třeba v Tokiu," řekla dvacetiletá závodnice.

Je nám líto, video expirovalo.
Barbora Malíková na čtvrtce splnila olympijský limit

Trenérka Jana Gellnerová ji umí připravit na vrcholné závody. "Je to hodně i o hlavě, do každého závodu nastupuji trošku jinak. Pomáhají mi i takové závody, jako je první liga, kde si to jdu na krok, pobavím se s lidmi, je mi tam strašně fajn. A potom mám i závody, kde se fakt musím soustředit. Balanc obou případů je pro mě úplně super. V tomhle náš systém s trenérkou funguje a kvůli tomu běhám tak, jak běhám," popisovala.

Začátkem července ji čeká mistrovství Evropy do 23 let a pak OH v Tokiu. Hned po olympiádě nabere směr Spojené státy americké, kde začne studovat. Na rozdíl od plavecké mistryně Evropy Barbory Seemanové své plány v současné situaci nezměnila. "Upřímně nevím, kam bych šla a co by mi vyhovovalo za tréninky tady v Česku. Já to beru jako velkou příležitost se naučit mluvit anglicky, plus obor, který tam mám na Virginia Tech, není v Česku tak dobře zastoupený a tam je to jeden z těch nejlepších oborů, co ta škola má. Tak se to všechno skloubilo. Trenér mi přišel hodně sympatický, píšu si s ním už přes rok, nebo i volám. Myslím, že to půjde líp skloubit, než kdybych byla tady v Česku a mnohem víc mi to dá do života," dodala atletka, která se chystá studovat průmyslový design.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články