Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Loroupeová: Rychlejší boty, které si nemůže dovolit každý, jsou skoro jako doping

V novém modelu v roce 2019 světový rekordman a olympijský šampion Eliud Kipchoge neoficiálně zaběhl ve Vídni maraton pod dvě hodiny. V té době se už hodně debatovalo, jestli boty nedávají závodníkům výhodu. Světová atletika poté upřesnila parametry pro silniční obuv a rozhodla, že elitní vytrvalci nesmějí závodit v prototypech. Modely musejí být dostupné na trhu.

Debaty ale neustávají. I současný ženský světový rekord v maratonu vytvořila Keňanka Brigid Kosgeiová v Chicagu 2019 v obdobném typu obuvi. "Nefandím tomu, protože to není lidská energie. Podvádíte, nejste hrdina, protože nepoužíváte svou vlastní sílu. Můžete mít rychlejší boty než ten, kdo si je nemůže dovolit. Je to skoro jako doping. Pro mě není rozdíl mezi dopingem a rychlejšími botami," řekla nyní sedmačtyřicetiletá Loroupeová britské BBC.

Rekordní časy dál přibývají. Mistryně světa v půlmaratonu Ruth Chepngetichová začátkem dubna vylepšila světový rekord v půlmaratonu o bezmála půl minuty na 1:04:02. Moderní závodní obuv pro úspěšný pokus o olympijský limit v maratonu využila i česká reprezentantka Marcela Joglová, i když trénuje ve vybavení od jiné značky.

Loroupeová by byla pro zákaz této technologie. "Mít něco, co si jiní atleti nemohou dovolit, je špatné. Za mě by tyto boty měly být zakázané, takže by se všichni mohli spoléhat sami na sebe. Mohou trénovat a zjistit, čeho jsou schopni. My jsme běhali bez bot, a když jsme dostali boty, tak to byly normální boty. A stejně jsme překonávali světové rekordy," dodala Loroupeová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články