Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Kudlička bronz na HMS neobhájil. Vyhráli Lavillenie a Suhrová

Portland (USA) – Nebyl daleko, obhájit bronzovou medaili se však Janu Kudličkovi na halovém mistrovství světa nepodařilo. Český tyčkař skončil v Portlandu na děleném čtvrtém místě za 475 cm. Soutěž ovládl světový rekordman Francouz Renaud Lavillenie, který skočil rekord šampionátu 602 cm a pak se neúspěšně pokoušel o historické maximum 617 cm. Ženám kralovala rovněž olympijská vítězka z Londýna Jennifer Suhrová z USA výkonem 490 cm. Přímý přenos 2. dne sledujte na ČT sport nebo na našem webu od 19:00. Program naleznete zde.

Slavící Renaud Lavillenie
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Yang Lei From Chongqing

Romana Maláčová byla osmá za úspěšný skok na 450 cm. Český rekordman Michal Balner skončil devátý a výkonem 555 cm potvrdil alespoň svůj loňský limit, čímž si zajistil účast na olympiádě v Riu de Janeiro.

Kudlička se zachraňoval dvakrát na třetí pokus na výškách 565 i 575 cm, ale vyrovnat osobní rekord 580 cm už nedokázal. O čtvrté místo se podělil s úřadujícím mistrem světa pod širým nebem Shawnacym Barberem z Kanady, který má letos skočeno šest metrů.

"Dneska jsem se trápil, ale bojoval jsem. Čtvrté místo v takové konkurenci je super," napsal Kudlička. "Trochu mě zradila bolavá noha," poukázal na zranění kotníku, které si přivodil při nedávném mítinku v Jablonci. "Dneska vyhrála závodní hlava. Teď už všechno podřídit olympiádě, tam si tu medaili vyválčím," doplnil odhodlaně.

Maláčová, jež byla na šampionát pozvána mezinárodní federací IAAF dodatečně bez limitu, nenavázala na osobní rekord 462 cm z únorového mítinku v Clermont-Ferrand. Výkon o dva centimetry horší byl nad její síly.

V nebývale kvalitní soutěži žen nestačil na medaili ani úspěšný první pokus na 480 cm. Překvapením bylo až dělené šesté místo Brazilky Fabiany Murerové, halové mistryně světa z roku 2010, s Řekyní Nikoletou Kyriakopuluovou, bronzovou medailistkou z loňského MS v Pekingu.

Halové mistrovství světa v atletice v Portlandu:

Finále:

Muži: Tyč: 1. Lavillenie (Fr.) 602, 2. Kendricks (USA) 580, 3. Lisek (Pol.) 575, 4. Kudlička (ČR) a Barber (Kan.) oba 575, ...9. Balner (ČR) 555.

Ženy: Tyč: 1. Suhrová 490, 2. Morrisová (obě USA) 485, 3. Stefanidiová (Řec.) 480, ...8. Maláčová (ČR) 450.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články