Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Rally ČR 2024

Kitagučiová vyhrála v Bruselu letošní Diamantovou ligu

Diamantové finále letošního ročníku nejprestižnějšího atletického seriálu je minulostí. Češi v Bruselu nestartovali, ale českou stopu přinesl triumf oštěpařky Haruky Kitagučiové. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Kitagučiová se blýskla na závěr Diamantové ligy

Haruka Kitagučiová obhájila vítězství v Diamantové lize. Japonská svěřenkyně českého trenéra Davida Sekeráka, která se připravuje v Domažlicích, finále v Bruselu rozhodla posledním pokusem dlouhým 66,13 metru. Brusel letos hostí dvoudenní vyvrcholení elitního atletického seriálu, kterého se tentokrát neúčastní žádný český reprezentant.

Úřadující mistryně světa Kitagučiová vedla od druhé série, kdy hodila 65,08 metru. Závěrečným pokusem ji o patnáct centimetrů odsunula na druhé místo Srbka Adriana Vilagošová, ale šestadvacetiletá Japonka znovu potvrdila že je velká závodnice. Vzepjala se ke svému nejlepšímu výkonu v sezoně a stejně jako loni po triumfu na vrcholné globální akci získala i diamantovou trofej.

"Dnes jsem se necítila dobře, protože to byla dlouhá sezona. Po olympiádě jsem byla opravdu unavená a tolik jsem netrénovala. Příprava na finále Diamantové ligy nebyla nejlepší, ale jsem spokojená s výsledkem. Obzvlášť s tím, že jsem dokázala urvat výhru svým posledním hodem," uvedla Kitagučiová po závodě.

Leonardo Fabbri jako první Evropan vyhrál Diamantovou ligu ve vrhu koulí. Finále ovládl v italském rekordu 22,98 metru, který předvedl hned prvním pokusem. Od vzniku Diamantové ligy v roce 2010 byla tato disciplína doménou zejména amerických koulařů, mezi něž se vklínili jen Kanaďan Dylan Armstrong v roce 2011 a třikrát Novozélanďan Tom Walsh. Poslední dva ročníky ovládl Joe Kovacs, jenž z dnešního finále po neplatném úvodním pokusu odstoupil.

V Bruselu rovněž vyvrcholila soutěž oštěpařů, ve které však neobhajoval loňské prvenství český reprezentant Jakub Vadlejch. Mistr Evropy kvůli únavě ukončil sezonu. Diamantovou trofej poprvé v kariéře získal dvojnásobný mistr světa Anderson Peters z Grenady. Bronzový olympijský medailista z Paříže, kde těsně odsunul Vadlejcha na čtvrtou příčku, dnes výkonem 87,87 metru porazil o centimetr Inda Níradže Čopru. Od olympiády vyhrál Peters čtvrtý závod za sebou, ovládl i poslední dva diamantové mítinky základní části v Lausanne a Curychu.

Počtvrté za sebou a celkově popáté vyhrála Diamantovou ligu mílařka Faith Kipyegonová. Světová rekordmanka v Bruselu zvládla patnáctistovku za 3:54,75 minuty. Na dvoustovce předčil Američan Kenneth Bednarek olympijského šampiona Letsileho Teboga. Výkonem 19,67 porazil botswanského rivala o třináct setin sekundy.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články