Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Kipchoge je opět atletem roku, mezi ženami vyhrála Muhammadová

Keňský maratonec Eliud Kipchoge je podruhé za sebou nejlepším světovým atletem roku. Mezi ženami zvítězila mistryně světa a světová rekordmanka v běhu na 400 metrů překážek Dalilah Muhammadová z USA. Výsledky tradiční ankety vedení světové atletiky vyhlásilo v Monaku.

Eliud Kipchoge
zdroj: Reuters autor: Lisi Niesner

Nejlepší maratonec současnosti Kipchoge navázal na loňský triumf, ke kterému mu pomohl světový rekord z Berlína.

Tentokrát historické tabulky oficiálně nepřepsal, ale v říjnu ve Vídni jako první uběhl maraton pod dvě hodiny. V nestandardních podmínkách zdolal trať za 1:59:40.

V anketě předčil například evropského rekordmana na 400 metrů překážek Karstena Warholma nebo vítěze Diamantové ligy na 100 i 200 metrů a mistra světa na dvoustovce Noaha Lylese.

Poprvé se světovou atletkou roku stala devětadvacetiletá Američanka Muhammadová. Konkurentka nejlepší české atletky Zuzany Hejnové dvakrát v sezoně překonala světový rekord.

Nejprve šestnáct let staré maximum vylepšila na národním šampionátu na 52,20 a pak rekord ve finále mistrovství světa stlačila na 52,16 a získala svůj první světový titul.

V anketě nechala za sebou například světovou rekordmanku v maratonu Brigid Kosgeiovou nebo nizozemskou běžkyni Sifan Hassanovou, která zaběhla světový rekord na míli a na MS získala nezvyklý double na tratích 10 000 a 1500 metrů.

Vycházející hvězdou se stal devatenáctiletý Etiopan Selemon Barega, vicemistr světa v běhu na 5000 metrů z Dauhá.

Mezi ženami tutéž kategorii ovládla osmnáctiletá ukrajinská výškařka Jaroslava Mahučichová, která na MS svedla velký souboj s favorizovanou Marií Lasickeneovou. Získala stříbro v novém juniorském světovém rekordu 204 centimetrů.

Trenérskou cenu získal irský průkopník v Keni Colm O'Connell. Do nyní velmi známého střediska v Itenu přišel v roce 1976 a postupně měl v péči pětadvacet mistrů světa včetně světových rekordmanů na 800 metrů Wilsona Kipketera a Davida Rudishy.

Cenu za čin fair play dostal Braima Suncar Dabó z Guiney-Bissau, který v rozběhu na 5000 metrů v Dauhá pomohl vyčerpanému Jonathanu Busbymu z Aruby. Když ho v posledním kole míjel, nepředběhl ho, ale půl kola ho podpíral až do cíle.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články