Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Holušova složitá sezona. Ale už to jde nahoru, přiznává mílař a ladí formu na ME

Halový mistr Evropy v běhu na 1500 metrů Jakub Holuša prožívá poněkud složitější sezonu. Po zdravotních problémech, kvůli kterým musel odjet dříve i ze soustředění v Maroku, nakonec splnil limit na srpnové mistrovství Evropy a v sobotu se představí v závodě Diamantové ligy v Paříži. "Pro atleta je důležitý konec, ne začátek sezony. Svou kůži nedám nadarmo a budu bojovat. Své nejlepší roky mám před sebou, tomu věřím," říká Holuša.

Jakub Holuša
zdroj: REUTERS autor: Lucy Nicholson

I přes zdravotní potíže, které postihly českého rekordmana na soustředění v Maroku, stihl splnit limit na evropský šampionát, který se letos koná v Berlíně. "Jsem spokojen, že jsem limit zaběhl. Forma stoupá a věřím, že ještě stoupat bude. V září to třeba budu hodnotit optimisticky a vesele," doufá nejlepší český mílař posledních let.

Od halové sezony měl ale Holuša problémy. "Na halovém mistrovství světa v Birminghamu se mi nedařilo, pak jsem se v březnu a dubnu trápil, měl jsem problémy s krví i kyčlí, která se mi zase ozvala. Celkově jsem byl rozbitej a organismus nechtěl pracovat, jak by měl. V takovém rozpoložení se trénuje na maximum těžko," říká Holuša, který z Maroka odjel předčasně kvůli špatným hodnotám krve.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Podivná sezona mílaře Jakuba Holuši

"A udělal jsem dobře. V Praze během tří týdnů se krev výrazně spravila a byl jsem schopen trénovat. Odložilův memoriál jsem běžel z jednoho tréninku v tretrách. Trénoval jsem vytrvalost a sprinty a nechával jsem tělo odpočinout, aby se vytvořila krev, jakou potřebuju," přiznává Holuša, který běžel 1500 metrů z vytrvalostního tréninku.

Holuša začal jako běžec nad pevnými překážkami, v seniorské kategorii pokračoval na středních tratích. Průlomová sezona pro něj nastala před třemi lety. Na halovém mistrovství Evropy v Praze vybojoval na 1500 metrů zlatou medaili.

Při závodech Diamantové ligy pak ve Stockholmu překonal 32 let starý český rekord Jana Kubisty. Nejlepší čas poté zlepšil ještě o rok později a v současnosti má hodnotu tři minuty, 33 sekund a 36 setin.

Jakub Holuša
zdroj: ČTK autor: Toman Petr

Velké úspěchy posbíral Holuša i z halového světového šampionátu. Na kontě má šest let staré stříbro z osmistovky a předloni přidal stejný kov ze své hlavní distance. V loňském roce změnil třicetiletý atlet trenéra a aktuálně se připravuje pod vedením Poláka Tomasze Lewandovského.

V současnosti má tréninkové manko, ale Odložilův memoriál ho odrazil k další přípravě. "Ve Svatém Mořici jsem doháněl manko, které vzniklo na jaře, a mám z toho velice dobrý pocit. Natrénoval jsem, co jsem chtěl, a cítím se, jak potřebuji. Věřím si, že bych v následujícím měsíci mohl předvést pěkný výkon, a všechno směřuje na mistrovství Evropy," tvrdí Holuša.

Pod Lewandovským jsou to prý jiné tréninky. "Je to více systematické, směřováno na daný vrchol halové sezony. Máme program, který se nedá s tím, co jsem dělal do změny trenéra. V objemu je to stejné, ale je tam více doplňkových věcí, aby to tělo vydrželo déle. Ladíme to na mistrovství Evropy," vysvětluje Holuša.

Je přesvědčen, že udělal dobře. "Pro atleta nejsou jen výsledky, ale musíte být spokojený a aby vás to bavilo. Jezdit sám nebo s trenérem, to je na to, skočit z okna. Hlavní důvod byl to, že jsem byl sám a chtěl jsem být ve skupině, kde bude trochu zábava," dodal Holuša.

Je nám líto, video expirovalo.
Běh mužů na 1500 m na Odložilově memoriálu
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články