Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Holuša s Kudličkou jsou před atletickým HMS ve formě, stále však cítí rezervy

Praha – Chtěli do halové sezony vstoupit možná co nejlepším způsobem, takový start však sami nečekali. Běžec na 1 500 metrů Jakub Holuša i tyčkař Jan Kudlička hned na úvod překonali limit pro halové mistrovství světa, které se bude konat na začátku března v polských Sopotech, a Holuša dokonce překonal i český rekord. Oba však věří, že vrchol formy teprve přijde. "Byl to teprve první závod. Pořád si myslím, že mám rezervy," řekl Holuša.

Jakub Holuša nový český rekord překonal v irském Athlone, kde v závodě na 1 500 metrů zaběhl čas 3:38,79 minuty a vylepšil nejlepší čas Michala Šnebergera z roku 2005. "Všechno se dobře sešlo. Byl jsem zdravý, příprava byla skutečně tvrdá, psychicky jsem se dal do kupy a změnil přístup. Myslím si ale, že to může být ještě lepší a že to vyvrcholí v Sopotech," řekl Holuša.

Pro Holušu je výborný začátek sezony o to důležitější, že minulý halový ročník mu vůbec nevyšel a kvůli zranění ani neběhal. Rozhodl se proto, že změní trenéra a zatím je s tímto rozhodnutí velice spokojen. "Byl jsem u Dalibora Kupky, kde jsem byl ale sám, jelikož kluci jsou tam hlavně sprinteři. Odešel jsem tak k Jirkovi Sequentovi do Brna a jsem rád, že se to obrátilo k lepšímu," uznal juniorský mistr Evropy z roku 2007.

Výborně vstoupil do ročníku i tyčkař Jan Kudlička, který na přeborech Prahy na začátku února přeskočil laťku ve výšce 575 cm, čímž si zajistil limit na HMS, a zařadil se na čtvrté místo světových tabulek. Jednu z velkých českých nadějí na medaili ze světového šampionátu však vlastní výkon překvapil. "Moc jsem s tím nepočítal. Před deseti dny jsme se totiž vrátili z posledního soustředění v Tenerife, kde jsme trénovali dost tvrdě. Myslel jsem, že bych mohl skočit výš až na mistrovství republiky. Vzhledem k tomu, že se to povedlo tak brzo, tak jsem v očekávání ještě většího výkonu," prozradil Kudlička.

Na rozdíl od Holušy však Kudlička na překonání českého rekordu stále čeká, a to jak v hale, tak i pod otevřeným nebem. Pětadvacetiletého skokana to však netrápí a zaměřuje se především na závod v Sopotech. "Vsadili jsme všechno na jednu kartu. Nebudu nikde cestovat, nebudu jezdit po závodech a budu pouze soustředit veškerou energii na MS," řekl Kudlička, který by si rád přivezl z Polska cenný kov.

Velkou zkouškou formy před šampionátem bude mítink Prague Indoor, který se uskuteční na konci února, a oba atleti by rádi předvedli v co nejlepším světle. "Bude to pro nás velký test před MS. Doufám, že dojde co největší počet lidí a podám dobrý výkon," nechal se slyšet Holuša.

Podle Kudličky bude pražský závod i dobrým testem před halovým mistrovstvím sezony, které se v O2 aréně uskuteční za rok. "Už se tam těším. Vyzkoušíme si povrch a prostředí haly. Je to vlastně největší český halový závod, takže tam chce člověk zazávodit co nejlépe," dodal český tyčkař.

Jistotu účasti na halovém mistrovství světa v polských Sopotech má zatím osm českých sportovců. Kromě již zmíněné dvojice také koulaři Tomáš Staněk a Ladislav Prášil a běžci Pavel Maslák, Denisa Rosolová, Lenka Masná a tyčkařka Jiřina Svobodová. Šampionát se uskuteční mezi 7. až 9. březnem.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Jakub Holuša a Jan Kudlička
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články