Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Duplantis či souboj hvězd. Nic lepšího oštěp mužů nenabízí, láká Juck na Zlatou tretru

Ostravský mítink Zlatá tretra představil hlavní lákadla pro svůj další ročník, který začne 27. června. Velká pozornost bude upřena do oštěpařského sektoru, kde se nejlepší český atlet současnosti Jakub Vadlejch utká s olympijským vítězem Níradžem Čoprou a mistrem světa Andersonem Petersem. Největší hvězdou podniku bude tyčkař Armand Duplantis, svůj um ukáže také světová rekordmanka na 100 metrů překážek Tobi Amusanová a mnozí další.

Pětadvacetiletý Čopra se v Tokiu stal prvním indickým olympijským vítězem v atletice. Ve své zemi se těší velké popularitě, o čemž svědčí 6,2 milionu sledujících fanoušků na Instagramu. "Jeho příběh je velmi zajímavý, v Indii je úžasně populární. Do Indie radši moc nejezdí, protože by ani nemohl projít po ulici, jak by ho tam lidé zastavovali," uvedl manažer Zlaté tretry Alfons Juck.

Vítězství na Zlaté tretře bude obhajovat Grenaďan Peters. Před domácími fanoušky se bude chtít ukázat stříbrný olympijský medailista a majitel několika cenných kovů z ME i MS Vadlejch. "Vadlejch má skvělou formu, s Čoprou a Petersem ho čeká velký souboj v Dauhá a pak i na Tretře. Nic lepšího už mužský oštěp nemůže nabídnout," uvedl Juck. Elitní český oštěpař na závěr přípravy v Jihoafrické republice hodil při univerzitních závodech 88,38 metru.

V ženském oštěpu se představí Nikola Ogrodníková, která se vrátila ze soustředění v Africe. "Po všech lapáliích, které mě letos potkaly, jsme dohnali, co jsme potřebovali. Ještě jedeme na jedno soustředění a na konci května mám začít závodit. Zatím mě nic nebolí," řekla oštěpařka, jež v zimě prodělala boreliózu.

Z domácí špičky se na Zlaté tretře představí také tyčkařka Amálie Švábíková, čtvrtkařka Lada Vondrová a překážkář Petr Svoboda. "Nechci říct, že to bude jeho poslední účast na Zlaté tretře, ale nikdy nevíte," dodal Juck na adresu osmatřicetiletého Svobody.

Je nám líto, video expirovalo.
Dalším tahákem Zlaté tretry bude světová rekordmanka Amusanová

Dalším novým velkým jménem Zlaté tretry je Nigerijka Amusanová, která loni v semifinále mistrovství světa v Eugene vytvořila světový rekord na 100 metrů překážek časem 12,12 sekundy. "Mnozí, kteří závod sledovali, si mysleli, jestli nenastala nějaká chyba. Ale rekord byl schválený a platí. Jsme rádi, že ji v Ostravě budeme mít," prohlásil Juck. Ve finále MS se Amusanová dostala dokonce na 12,06, běžela však s nepovolenou podporou větru.

V Memoriálu Emila Zátopka, kterým letos bude na Zlaté tretře běh na 1500 metrů, se Lamecha Girma z Etiopie pokusí poprvé překonat čas 3:30.

Hlavní hvězdou 62. ročníku Zlaté tretry Ostrava bude světová atletická jednička atletické scény tyčkař Armand Duplantis ze Švédska. Tyč mužů se přesune pod hlavní tribunu a organizátoři mítinku věří, že Duplantis jako první v Ostravě překoná hranici šesti metrů. "Někdo říká, že je světový rekord schopný posunout až na 630 centimetrů," řekl Juck.

Vstupenky na vedlejší ochozy se prodávají za 50 korun, na hlavní tribunu za 1000 korun. Podle pořadatelů je prodáno asi 4000 lístků.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články