Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Dojít na ME do finále a tam umřít, říká Vrzalová. I Mäki věří, že forma graduje

O víkendu je čeká v Kladně mistrovství republiky a za necelé dva týdny už evropský šampionát v Berlíně. Tam bude mít česká atletika na patnáctistovce trojnásobné zastoupení – limit splnily Simona Vrzalová, Kriistina Mäki i Diana Mezuliáníková. První dvě ve Sportovních zprávách České televize hovořily o své formě, sezoně i plánech pro šampionát. Přenos z mistrovství republiky v Kladně můžete sledovat v neděli na ČT sport i ctsport.cz.

Simona Vrzalová obíhá soupeřky
zdroj: ČTK/AP

Vítkovická běžkyně Vrzalová nedávno na Diamantové lize v Londýně zaběhla český rekord na míli 4:21,54 minuty a ve třiceti letech její výkony začínají získávat na kvalitě. "Doufám, že se ta tvrdá dřina konečně začíná projevovat. Forma graduje, jde to tím správným směrem. Věřím, že v Berlíně předvedu to nejlepší, co ve mně je," řekla usměvavá atletka. 

Když se dozvěděla, že poběží v Londýně, byla právě na soustředění v Tatrách. "Byl to šok. Proto jsme změnili plán a začali jezdit do Popradu na stadion. S Londýnem jsem si vzpomněla na loňské mistrovství světa, kde jsem neběžela zrovna nejlíp, a tak jsem si říkala, že bych se mohla vykoupit tím, že bych podala lepší výkon," vzpomínala běžkyně, která běhá patnáctistovku a na Diamantové lize startovala vůbec poprvé. Ale nervózní z té atmosféry a soupeřek nebyla. "Bylo to podobné jako při mistrovství světa," konstatovala.

Dodala, že neběžela vyloženě na rekord. "Chtěla jsem jen podat co nejlepší výkon, ale teď mě to trochu mrzí, protože jsem mohla běžet ještě rychleji."  

Je nám líto, video expirovalo.
Běžkyně Vrzalová i Maki ladí formu před ME

Letos se zlepšila na osmistovce i patnáctistovce. "Čím to je? Mám od dorostu stejného trenéra, nic moc jsme v tréninku neměnili – asi si to konečně sedlo," zamýšlela se nad důvody svého zlepšení. "Ale měla jsem pauzy. V roce 2016 jsem se vrátila a tři roky tvrdě trénuju. Už loni jsem měla dobré časy na tréninku, ale při závodech jsem to nedokázala prodat," řekla a přiznala, že začala víc posilovat. 

Vrzalová také vzpomínala na závěrečnou rovinku, na které se při šampionátu loni v Londýně zastavila a už ji nedala. "Myslela jsem na to na startu, ale při závodě už ne," přiznala běžkyně a o sto metrů delší trať, než na jakou je zvyklá, ani nevnímala. A s čím do londýnské míle šla? "Uběhnu patnáctistovku a tu zbylou stovku už nějak doklopýtám," usmívala se.   

Formu má i Mäki, která startovala o víkendu na finském šampionátu, protože má české i finské občanství. "Začátkem července jsem byla na soustředění v Itálii, před týdnem jsem se vrátila a absolvovala finské mistrovství a podle toho (na 1500 metrů byla druhá a 5 km vyhrála) můžu snad taky soudit, že to jde správným směrem a graduje to," tvrdí atletka, která si před pěti lety vybrala, že bude reprezentovat Česko. "Teď jsem zjistila, že tady mám lepší podmínky než ve Finsku. Takže jsem si vybrala dobře," dodala. 

Česko-finská běžkyně se musela vyrovnat s komplikacemi. "Vynechala jsem halovou sezonu, protože jsem se vrátila ze soustředění v Africe a asi po týdnu jsem chytila příušnice a měla jsem sedm týdnů výpadek. Naštěstí teď už ho nepociťuji a na jarním soustředění se mi trénovalo výborně. Trenér ale říkal, že se to ještě může projevit, ale já věřím, že i soustředění se povedlo a všechno jde správným směrem." 

A co čekají od trojnásobné účasti na patnáctistovce v Berlíně? "Je dobré, že jsme tři. Já se budu chtít samozřejmě hlavně dostat do finále, což bude hodně těžké, a ve finále? Tam už umřít," nastínila s nadsázkou své plány Vrzalová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články