Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

Do Ostravy se sjíždějí atletické hvězdy

Ostrava - Etiopská běžkyně Dire Tuneová, která ohlásila pokus o světový rekord v hodinovce, už je v Ostravě. Při středečním atletickém mítinku Zlatá tretra se pokusí vylepšit nejen vlastní maximum z loňského ročníku, ale tentokrát si svou misi protáhne až na 20 000 metrů. Může se tedy stát, že v předprogramu mítinku od 16:20 padnou dva rekordy. Pro Zlatou tretru by to bylo desáté a jedenácté světové maximum v pořadí. Ostravský mítink se také pochlubil novou trofejí a přivítal další hvězdy. Mezi nimi byla například i chorvatská výškařka Blanka Vlašičová.

Tuneová vloni v hodinovce uběhla 18 517 metrů, dvacítku na dráze dosud nejrychleji zvládla Keňanka Tegla Loroupeová, která v roce 2000 v Borgholzhausenu padesát okruhů na stadionu oběhla v času 1:05:26,6. "Jsem v lepší formě než loni a na světový rekord si troufám," prohlásila dnes třiadvacetiletá Tuneová. Za rekordní počin ji čeká odměna stejně jako loni 15 000 dolarů.

Tuneová na dráze 20 000 metrů ještě nikdy neběžela. "Jsem moc ráda, že organizátoři tento závod zorganizovali," uvedla. K tomu, aby překonala světové rekordy, prý potřebuje dobrý spánek, dobré jídlo, dobré vodičky a dobré počasí.

Ve výborné formě je také Kemboi

Pokus o světový rekord ohlásili organizátoři pouze v případě Tuneové, ale v zákulisí se potichu hovoří o skvělé formě stýplaře z Keni Ezekiela Kemboie, který letos v Dauhá zaběhl osobní rekord a sedmý čas historie 7:58,85 minuty a vytýčil si za cíl běžet na hranici 7:54. Světový rekord Katařana Saifa Saída Šahína má přitom hodnotu jen o 37 setin lepší. "Požádal nás o vodiče na světový rekord," řekl Juck, ale odmítl jeho běh jako pokus o světový rekord vyhlásit. "To musí on sám," pravil.

"Hodně jsem před letošní sezonou zapracoval na rychlosti. Chci osobní rekord," řekl Kemboi, který byl třikrát na mistrovství světa stříbrný. Proto začal prý letos dřív trénovat, aby už získal konečně v srpnu v Berlíně zlato. "Když budou ve středu dobří vodiči, nedá se vyloučit útok na světový rekord," prohlásil.

Blanka Vlašičová:

"Cítím se tady dobře, skoro jako doma. Vždycky je na stadionu dobrá atmosféra a diváci mě tlačí k vyšším skokům. Budu se snažit je nezklamat."

Zlatá tretra má novou trofej

Vítěze závodu na ostravském mítinku čeká zbrusu nová cena. Zatímco starším "modelem" byla tretra přímo na podstavci, nová podoba odměny je o dost vyšší. Na piedestalu je vyryto logo Zlaté tretry, bota je na podstavci o zhruba 20 centimetrů výš. Tretra je opět křišťálová a lemovaná zlatem. "Je úžasně provedená, všem se určitě bude líbit," věřil ředitel závodu Jan Železný, bývalý oštěpař.

Pro druhou trofej si do Ostravy přijel třeba Američan Bershawn Jackson, bronzový medailista z olympijských her v Pekingu, který poběží závod na 400 metrů překážek. Jednu zlatou tretru získal již v roce 2006. "Jenže tehdy jsem si ji vzal do tašky do letadla, nějak jsem s ní hodil a rozpůlila se mi. Potřebuji novou," usmál se v Ostravě.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články