Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Staňka čeká v Londýně další Diamantová liga, van Niekerk se vrací do formy a na místo činu

Tomáš Staněk nezahálí a čeká ho další mítink v silné konkurenci v čele s letos neporaženým světovým rekordmanem Ryanem Crouserem z USA. Na Diamantové lize v Londýně se pokusí spravit chuť po minulých vystoupeních. Po úvodním třetím místě ve Florencii se mu na dalších zastávkách prestižního seriálu tolik nedařilo, minulou neděli v Chorzówě neměl ani jeden platný pokus. Přímý přenos vysílá ČT sport a ČT sport Plus od 15:00.

Wayde Van Niekerk
zdroj: Reuters autor: Lucy Nicholson

Českému rekordmanovi všechny pokusy "ulétly" mimo výseč. Vysvětloval to tím, že si neporadil se změnami v otočce, které musel provést kvůli problémům s levým kolenem.

Lépe si Staněk počínal o dva dny později v maďarském Székesfehérváru, kde výkonem 21,12 metru skončil šestý. Jeho sezonním maximem zhruba měsíc před začátkem mistrovství světa zůstává výkon 21,71 z úvodní soutěže sezony v Turnově a Zlaté tretry.

V Londýně, který je posledním mítinkem Diamantové ligy před světovým šampionátem v Budapešti, znovu Staňka čeká silná konkurence v čele s letos neporaženým světovým rekordmanem Ryanem Crouserem z USA.

Je nám líto, video expirovalo.
Kipyegonová překonala letos už třetí světový rekord

Velký návrat světového šampiona

Poprvé od zisku světového titulu v roce 2017 bude v Londýně závodit světový rekordman Wayde van Niekerk. Jihoafrický čtvrtkař se v této sezoně po několika letech vrací do formy, kterou měl před vážným zraněním kolena. Poslední mítink Diamantové ligy v Polsku vyhrál v čase 44,08 sekundy.

"Je to můj nejrychlejší běh za sedm let a 44,08 ukazuje, že 43 sekund něco je možných. Tahle disciplína jde nahoru, takže musím pracovat, abych se zlepšil také," řekl. V letošních tabulkách je čtvrtý. Vede Steven Gardiner z Baham, který na úterním mítinku v Maďarsku vyhrál se 43,74 sekundy.

Aktuální nadvládu na 400 metrů překážek se bude snažit potvrdit evropská rekordmanka Femke Bolová z Nizozemska. Na zlepšení z Chorzówa, kde skočil 236 centimetrů, se pokusí navázat olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa ve výšce Mutaz Issa Baršim z Kataru.

V běhu na 5000 metrů se utkají olympijská a světová šampionka i vítězka loňského ročníku Diamantové ligy. Šampionka z Tokia Sifan Hassanová letos na dráze startovala zatím sporadicky, ale vítězně. Doma v Hengelu ovládla závody na 1500 i 10 000 metrů. Do Londýna se vrací po čtvrtroce. V dubnu vyhrála zdejší slavný maraton, i když na této distanci debutovala.

Na Diamantové lize v britské metropoli bude mít ze svých závodů na stadionu zatím nejsilnější soupeřky. Poběží úřadující mistryně světa Gudaf Tsegayová z Etiopie i vítězka MS v krosu Keňanka Beatrice Chebetová, jež vyhrála poslední finále Diamantové ligy.

Na stovce čeká další duel nejrychlejší ženy sezony Shericku Jacksonovou a Sha'Carri Richardsonovou. V tabulkách je výkonem 10,65 sekundy lepší Jamajčanka Jacksonová, ale přímé souboje vyhrává v této sezoně Američanka. V neděli v Chorzówě Richardsonová zvítězila za 10,76, o dvě setiny před Jacksonovou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články