Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

Diamantová liga se poprvé přesouvá do Marrákeše, Češi na startovní listině chybí

Historicky poprvé se mítink atletické Diamantové ligy uskuteční v Marrákeši, který tak nahradí tradiční Rabat, kde se rekonstruuje stadion. K největším hvězdám by měl v marockém městě patřit světový rekordman v hodu diskem Mykolas Alekna z Litvy. Domácí fanoušci se však těší na olympijského vítěze Sufjána El Bakkaliho, který se představí v běhu na 300 metrů překážek. Z českých reprezentantů v Maroku nikdo závodit nebude. Přímý přenos Diamantové ligy můžete sledovat živě od 20 hodin na ČT sport Plus.

Mykolas Alekna bude v Marrákeš největší hvězdou
zdroj: Reuters autor: KAI PFAFFENBACH

Jednadvacetiletý Alekna v dubnu šokoval atletický svět, když výkonem 74,35 metru překonal nejstarší mužský světový rekord. Výkon Jürgena Schulta z někdejší NDR z roku 1986 na mítinku v Ramoně vylepšil o 27 centimetrů. V Marrákeši bude usilovat o první vítězství na mítinku Diamantové ligy.

Dvojnásobný mistr světa ve steeplu El Bakkali bude chtít při prvním letošním startu na dráze navázat na úspěchy z Rabatu, kde v posledních dvou sezonách vždy vylepšil rekord mítinku. Diamantovou trofej ale loni nezískal, protože kvůli ničivému zemětřesení v Maroku nestartoval na finále seriálu v Eugene.

Tam zazářila jamajská sprinterka Shericka Jacksonová, která vyhrála stovku i dvoustovku. V Marrákeši bude startovat na delší distanci, která jí na loňském mistrovství světa v Budapešti přinesla zlato. Bude to její první letošní vystoupení v Diamantové lize.

V elitním atletickém seriálu už má první start za sebou výškařka Angelina Topičová, která minulý týden ovládla mítink v Dauhá. Osmnáctiletá Srbka tam získala své první vítězství v Diamantové lize a o další úspěch se pokusí v neděli. Ani v Marrákeši nebudou startovat dvě nejlepší výškařky současnosti – Ukrajinka Jaroslava Mahučichová a Australanka Nicola Olyslagersová.

Jako úřadující vítěz Diamantové ligy nastoupí také půlkař Emmanuel Wanyonyi z Keni, jenž bude v Maroku navazovat na triumf z loňského mítinku v Rabatu. Jeho největšími konkurenty budou krajané Emmanuel Korir a Wyclife Kinyamal. Tato trojice si od roku 2021 rozdělila mezi sebe jedenáct vítězství na mítincích Diamantové ligy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články