Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Diamantová liga v novém kabátě. Finále bude od nuly o vyšší odměny

Lausanne – Atletický seriál Diamantové ligy dozná od příští sezony podstatných změn. Celková dotace se navýší na 3,2 milionu dolarů (zhruba 80 milionů korun) a během dvou finálových mítinků budou sportovci bojovat o celkové prvenství od nuly. Stejná startovní čára má přinést větší atraktivitu posledních závodů.

Dvanáct mítinků bude kvalifikačních, do finále se probojuje osm nejlepších z každé disciplíny podle celkového bodového zisku. Ten se při závodech v Curychu a Bruselu vymaže a vítěz každé disciplíny se stane i celkovým vítězem Diamantové ligy. Zároveň obdrží prémii 50 000 dolarů, zhruba milion a čtvrt korun.

V dosavadním systému se body v průběhu celé sezony sčítaly a finále bylo dvojnásob bodově hodnocené. Celkový vítěz dostal odměnu 40 000 dolarů. "Za těch sedm sezon se z Diamantové ligy stal prestižní seriál, a chceme, aby tomu bylo i nadále. Proto jsme se rozhodli ji ještě zatraktivnit," řekl šéf mezinárodní atletické federace Sebastian Coe.

Končí také dosavadní experiment s počtem pokusů v technických disciplínách, kterých budou mít atleti opět tradičních šest. Dosud měli tři pokusy, po nichž nejlepší čtyři dostali jeden prémiový.

českých atletů dokázali v minulosti vyhrát Diamantovou ligu oštěpařka Barbora Špotáková (čtyřikrát), běžkyně Zuzana Hejnová (dvakrát), oštěpař Vítězslav Veselý (dvakrát) a letos jeho kolega Jakub Vadlejch.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články