Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ještě mi to nedochází. Dá mi to obrovskou sílu a energii do budoucna, řekl Vadlejch

Praha – Do Curychu odjížděl jako druhý, do Prahy už přiletěl jako vítěz. Jakub Vadlejch se vrátil po celkovém triumfu v Diamantové lize, které v závěrečném podniku uzmul olympijskému vítězi Thomasi Röhlerovi z Německa. Český oštěpař přiznal, že se s největším úspěchem kariéry teprve sžívá, věří ovšem, že mu pomůže do budoucna.

Jakub Vadlejch
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Vadlejch si na Letzigrundu užil zatím největší úspěch kariéry. Medaili z vrcholné akce ještě nemá, v Diamantové lize ale letos vyhrál třikrát. "Asi mi to ještě moc nedochází, ale byl to skvělý zážitek," uvedl Vadlejch po návratu do Prahy. "Dokázal jsem, že jsem celou sezonu házel stabilně a můžu se měřit s nejlepšími," prohlásil.

Člen skupiny Jana Železného je roky považován za velký talent, ale až letos dokázal stabilizovat výkonnost na hranici 87 metrů. "Samozřejmě, ty vrcholy mi nevyšly," zmínil mistrovství Evropy a olympijské hry, kde sice postoupil do finále, ale ani jednou neuspěl. "Takže tohle mi dává obrovskou sílu a energii do budoucna. Je to dobré pro sebevědomí v tom, že na to mám, takže budu pokračovat v tom, co dělám," řekl.

Vadlejch má pověst psychicky labilního oštěpaře, který má na hody k 90 metrům, což zejména letos několikrát dokázal, ale při hlavních akcích většinou zklame. "Ať si lidé říkají, co chtějí. Já si jedu svoje a na ostatní nekoukám. Je to o načítání zkušeností. Když se něco povede, tak si člověk může nastavit pocity v hlavě i pro další závody. Zkušenosti se načítají a jsou k dobru," uvedl.

Je nám líto, video expirovalo.
Vadlejch vyhrál v Curychu a ovládl Diamantovou ligu

Na OH patřil mezi adepty na medaili, ale nehodil ani 83 metrů a skončil osmý. "V Riu jsem chytil špatný den. Hodil jsem 82 a půl a přišlo mi, že jsem ten den nemohl víc hodit. Kdybych ten den na tom byl skvěle a nehodil, tak bych byl hotovej, že jsem neprodal formu, nezvládl to hlavou. Ale ten den jsem cítil stopku v těle. V Curychu jsem si opravdu věřil," prohlásil.

Jeho soupeř v boji o diamant Röhler měl poslední pokus za Vadlejchem a mohl českého soupeře ještě o vítězství připravit. "Při druhém hodu mu ale uklouzla levá tretra na tom tvrdém povrchu a bylo pro něj těžké se s tím technicky srovnat. Takže jsem nebyl nervózní a říkal jsem si, že jestli se s tím srovná, byl by to opravdový šampion. Ale byl to skvělý závod, fandili jsme si a moc jsem si to užili," řekl Vadlejch.

Loni měl osobní rekord 86 metrů, letos třikrát hodil za 87 metrů. "Jedu dál, na oštěp jsem pořád mladej, takže věřím v lepší zítřky. Ale 90 metrů je pořád ještě dost daleko," upozornil pětadvacetiletý závodník, který absolvuje v tréninkovém tempu nedělní mistrovství ČR družstev v Ústí nad Orlicí a pak ukončí sezonu. "Hlavně, abych se nezranil," řekl oštěpař.

K vítězství mu gratuloval jako první i kouč Železný. Díky Vadlejchovu úspěchu v Diamantové lize se mohou v případě splnění limitu dostat na MS 2017 všichni jeho špičkoví svěřenci - vedle Vadlejcha také mistr světa z roku 2013 Vítězslav Veselý, Petr Frydrych a Jaroslav Jílek. "Za to jsem také moc rád, Němci si na to také dělali zálusk," řekl Vadlejch.

Za triumf získal prémii 40 000 dolarů (966 000 korun), která se mu bude hodit. "Šetříme s přítelkyní na byt," uvedl. Po sezoně si nejprve dopřeje se slovenskou překážkářkou Lucií Slaničkovou dovolenou na Krétě. "Chci se teď nějakou chvíli jen válet," plánoval s úsměvem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články