Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Comeback po roční odmlce. Výškařský mistr světa Baršim opět závodí a vyhlíží MS

Výškařský mistr světa Mutaz Issa Baršim se vrací po vážném zranění kotníku, které utrpěl loni na začátku července. Přibližně tři měsíce před mistrovstvím světa v katarském Dauhá, kde bude velkou domácí nadějí, vyhrál závod v Polsku.

Pro comeback po bezmála roční závodní pauze si osmadvacetiletý Katařan vybral Grand Prix v Sopotech. I když výkonem 227 centimetrů zaostal za svými loňskými veleskoky, byl nadšený. Při léčbě přetrhaných vazů v kotníku totiž chvílemi pochyboval, jestli se dokáže vrátit.

"Chtěl bych poděkovat bohu, rodině a přátelům, každému, kdo ve mě věřil. Byly to opravdu těžké chvíle, a abych byl upřímný, tak jsem si nebyl jistý, jestli ještě budu někdy schopen znovu skákat. Ale věřím, že všechno se děje z nějakého důvodu," uvedl.

Světový šampion z Londýna a stříbrný medailista z olympijských her v Riu 2016 se loni zranil ve chvíli, kdy měl skvělou formu. Na mítinku v maďarském Székesfehérváru měl velmi nadějný úvodní pokus na výšce světového rekordu 246 centimetrů, ale při třetím pokusu si poranil kotník.

Připomeňte si Mutaze Issu Baršima na loňské Zlaté tretře:

Je nám líto, video expirovalo.
Na Zlaté tretře slavil Vadlejch i Echevarría s Baršim

"Nikdy jsem nezažil takovou bolest. Myslel jsem si, že ho mám zlomený. Pak jsem zjistil, že to zlomené není, ale že jsem si přetrhal vazy. Bylo to divné. V jednu chvíli se pokouším o světový rekord a o pár okamžiků později nemohu ani chodit," vzpomínal Baršim.

Nejlepší světový atlet roku 2017 musel na operaci a až letos v dubnu začal trénovat. "Byl to těžký půlrok. Ne kvůli tomu zranění, ale kvůli tomu, že jsem nebyl schopen skákat. Vždycky jsem chtěl být na stadionu, takže když na něm nemohu být, připadá mi to, že mi kousek chybí," svěřil se Baršim, jenž kvůli zranění přišel o dubnový asijský atletický šampionát. Ten byl v Dauhá testem pro podzimní mistrovství světa.

Baršim je druhým hvězdným světovým výškařem, který se letos do sektoru vrátil. Po promaroděné loňské sezoně, o kterou ho připravilo zranění kolena, znovu závodí třetí muž historických tabulek Bohdan Bondarenko. Ukrajinský výškař vyhrál mítinky Diamantové ligy v Římě a Rabatu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články