Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Chci posunout tyčku jako kdysi Bubka, přál si Duplantis po dalším světovém rekordu

Armand Duplantis, který v neděli znovu překonal světový rekord, chce pro svou disciplínu udělat něco podobného jako Sergej Bubka. Legendární ukrajinský tyčkař na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století pětatřicetkrát vytvořil světový rekord včetně prvního překonání magické šestimetrové hranice a je olympijským vítězem ze Soulu 1988, šestinásobným mistrem světa venku a čtyřnásobným světovým šampionem v hale.

Je nám líto, video expirovalo.
Světový rekord tyčkaře Armanda Duplantise s ohlasem

Duplantis zatím světový rekord vylepšil čtyřikrát. Překonal i Bubkův nejlepší historický výkon pod širým nebem, ale ve skoku o tyči se od roku 1997 eviduje jen takzvaný absolutní světový rekord bez ohledu na to, kde byl dosažen.

Ve dvaadvaceti letech je Duplantis olympijským vítězem, úřadujícím mistrem Evropy venku i v hale a halovým mistrem světa. Jen venkovní světový titul mu zatím chybí, ale v létě v Eugene bude z dnešního pohledu velkým favoritem.

Zná tyčkařskou historii, na kterou navazuje. "Vím, jak moc Bubka posunul tuhle disciplínu tam, kde je teď. Chci udělat něco podobného, co udělal on, protože je v našich možnostech mnohem více, než si myslíme. Když překonáte hranici, zjistíte, jak reálná ta další úroveň je," uvedl.

Letos i v roce 2020 překonal světový rekord dvakrát během krátké doby. Předloni v únoru nejdříve v Toruni sebral výkonem 616 centimetrů historické maximum Francouzi Renaudu Lavilleniemu, který o něj v roce 2014 po více než dvaceti letech připravil Bubku, načež o týden později v Glasgow posunul hranici o další centimetr výše.

Výkon 619 centimetrů pak pro něj byl zapeklitý, pokoušel se o něj dva roky a na úspěšné zdolání potřeboval 54 pokusů. Povedlo se mu to letos 7. března na halovém mítinku v Bělehradě.

Zaokrouhlení na 620 bylo ve srovnání s tím snadné, laťku v neděli přeletěl na třetí pokus a udělal rovněž v Bělehradě rekordní tečku za halovým světovým šampionátem. "Myslím, že Bělehrad bude mít navždy v mém srdci speciální místo," svěřil se.

O této chvíli snil, když začínal v sektoru na zahradě rodného domu pod vedením otce Grega, který byl úspěšným americkým tyčkařem.

"Když jsem na dvorku před deseti lety skákal, představoval jsem si něco takového. Přemýšlel jsem, jak bude publikum šílet z rekordního pokusu," vyprávěl Duplantis, který se v USA narodil a žije, ale reprezentuje švédskou vlast své matky Heleny.

Po úspěšném pokusu se nadšeně vrhnul do náruče přítelkyně i rodičů a pak slavil i s publikem, kterému předvedl variaci na tradiční srbský tanec kolo, který se naučil z videa cestou autobusem do haly.

Plánoval oslavy, protože před dvěma týdny si místní pálenky rakija dopřál jen trochu, aby nenarušil svou přípravu na HMS. "Myslím, že dneska se nemusím na nic vymlouvat," smál se v neděli večer.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články