Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Čeští atleti odletěli do Kalifornie k přípravě na halové MS

Praha - Hlavní část atletické výpravy odletěla v pondělí brzy ráno na halové mistrovství světa, které začne příští týden ve čtvrtek. Cílem nebylo dějiště šampionátu Portland, ale tréninkové středisko Chula Vista v Kalifornii, kde budou atleti ladit formu a přizpůsobovat se časovému rozdílu.

V letadle byli mimo jiné obhájce zlata čtyřstovkař Pavel Maslák i tyčkař Jan Kudlička, který před dvěma lety v Sopotech vybojoval bronz. Naopak Kudličkova přítelkyně Jiřina Ptáčníková, před dvěma lety v Polsku stříbrná tyčkařka, poletí do USA až příští týden stejně jako pozvaná pětibojařka Kateřina Cachová. S týmem do zámoří odletěl i dálkař Radek Juška, který nemá splněný limit IAAF, ale věří, že dostane dodatečnou pozvánku, neboť figuruje na třináctém místě ve světových tabulkách.

Velkou šanci na dodatečnou nominaci má také tyčkařka Romana Maláčová, čtrnáctá žena pořadí halové sezony, čeká i výškař Jaroslav Bába. IAAF dobírá závodníky, protože v technických disciplínách budou na HMS rovnou finále, tudíž jsou limity přísnější. Je pravděpodobné, že šampionát v nezvykle pozdním termínu a navíc v olympijské sezoně hodně světových hvězd vynechá, a čeští atleti tak budou mít příležitost opět přivézt cenné kovy.

Bez šance není Maslák, byť jeho forma zatím není úplně ideální, dobrou formu má opět Kudlička a prosadit se bude chtít i halový mistr Evropy v běhu na 1500 metrů Jakub Holuša. Životní formu má koulař Tomáš Staněk, který se v sobotu v Jablonci blýskl osobním rekordem 21,30 metru. Šéftrenér reprezentace Tomáš Dvořák vybral Chula Vistu i proto, že v zámoří chybí kvalitní atletické haly. "Chtěli jsme jet hned někam blízko Portlandu, ale to se nepodařilo. Takže jih Kalifornie," komentoval výběr místa, kde se nyní připravují na OH třeba čeští rychlostní kanoisté. "Doprava je tam komplikovaná, navíc s tyčemi, dřív jedeme i kvůli aklimatizaci," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští atleti odletěli do Kalifornie k přípravě na HMS

Dvořák chce být úspěšný jako před dvěma lety

Tým se do Portlandu přesune 14. března společně se zbytkem výpravy, která se tam dopraví z Prahy. Maslák potřebuje vyladit formu. "Jel bych klidně až na závod, ale mám to roztahané do dvou dnů, pojedu dřív," prohlásil český rekordman. Do USA s ním odcestovali vedle trenérů a vedení týmu i Kudlička, Holuša, Staněk, tyčkař Michal Balner, mílařka Kristiina Mäki a pozvaný sedmibojař Adam Sebastian Helcelet. Limitářka ze čtyřstovky Zuzana Hejnová účast na HMS kvůli přípravě na OH vzdala.

"Když budeme stejně úspěšní jako před dvěma lety, budu rád," připomněl tři medaile ze Sopot Dvořák. Juška se bude do úterý strachovat, jestli dostane pozvánku. Jinak by do USA letěl tak trochu na dovolenou. "Kdo by do Kalifornie neletěl?" culil se v sobotu po mítinku v Jablonci, kde si zlepšil letošní maximum na 803 cm. Dodatečná nominace by ho neměla minout. "Ale straší mě to. Každou chvíli koukám na tabulky, jestli mě někdo nepřeskočil," přiznal stříbrný medailista z loňského HME v Praze.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články