Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Bolt nadchl Ostravu časem 9,77, Špotáková neuspěla

Ostrava - Jamajčan Usain Bolt potvrdil na dnešním mítinku Zlatá tretra v Ostravě pozici nejrychlejšího muže světa a vyhrál stometrový sprint ve skvělém čase 9,77 sekundy. Dosažený výkon ale nemůže být uznán jako oficiální, protože trojnásobnému olympijskému vítězi foukal do zad vítr o síle 2,1 metru za sekundu. Pravidla dovolují o pouhou desetinu slabší pomoc. Rekord mítinku i nejlepší výkon dosažený na českém území tak zůstal Boltovu krajanovi Asafu Powellovi, který před čtyřmi lety dosáhl času 9,85. V čele letošních tabulek přečkal Boltův atak s fantastickým zrychlením ve druhé polovině trati Američan Michael Rodgers (9,94).

Špotákovou zdolala Abakumovová

Vyprodaný stadion s 22 000 diváků se opět nedočkal vítězství oštěpařky Barbory Špotákové. Zatímco vloni podlehla Christine Obergföllové, dnes světová rekordmanka vedle německé soupeřky nestačila ještě na vítěznou Rusku Marii Abakumovovou, kterou slavně porazila posledním pokusem na loňské olympiádě v Pekingu. Olympijská vítězka skončila třetí výkonem 65,92 ze čtvrté série a za svými soupeřkami zaostala téměř o metr. Abakumovová vyhrála hodem dlouhým 66,89 a loňskou vítězku a vedoucí ženu světových tabulek Obergföllovou porazila o jediný centimetr.

Více štěstí než Bolt měl Dayron Robles, při jehož závodě na 110 metrů překážek větroměr přesně vyhověl normě a Kubánec se časem 13,04 sekundy postaral o jeden ze tří výkonů roku. Další předvedli etiopská vytrvalkyně Meselech Melkamuová na trati 5000 metrů (14:34,17) a Američan Bershawn Jackson na 400 metrů překážek (48,32). Jackson dostál své pověsti showmana a po svém závodu dostal zaplněný stadion ve Vítkovicích do varu. I díky startovnímu číslu, na němž měl svou přezdívku Batman. Robles zaostal o 17 setin za svým loňským světovým rekordem právě z Ostravy. Po zranění z halové sezony se ale opět pasoval na jednoho z favoritů srpnového mistrovství světa.

Favoritka Perryová prohrála s Ennisovou-Londonovou

V závodu žen favorizovaná dvojnásobná mistryně světa Michelle Perryová z USA prohrála po škobrtnutí s Jamajčankou Delloreen Ennisovou-Londonovou (12,79). Na pátém místě si Lucie Škrobáková vylepšila letošní maximum na 12,96 a navlas přesně splnila A limit pro mistrovství světa v Berlíně. Od vlastního národního rekordu ji dělily jen tři setiny.

Etiopanka Dire Tuneová neuspěla v předprogramu s pokusem vylepšit světový rekord v běhu na 20 000 metrů. Za devět let starým maximem Keňanky Tegly Loroupeové zaostala časem 1:05:35,3 hodiny o téměř devět sekund. Stejně tak se třiadvacetileté běžkyni nepodařilo překonat vlastní maximum v hodinovce, které na ostravském mítinku vytvořila vloni. Za 60 minut uběhla 18 302 metrů, o 215 méně než před rokem.


Ve výškařském sektoru zůstala za očekáváním Chorvatka Blanka Vlašičová, jež zdolala až na třetí pokus dva metry a potom se už coby jistá vítězka třikrát neúspěšně snažila o rekord mítinku 206 cm. Blíže k ostravskému maximu měl jihoafrický dálkař Godfrey Mokoena, který skokem dlouhým 833 cm zaostal za 11 let starým výkonem slavného Kubánce Ivána Pedrosa jen o dva centimetry. Mezi trojici "osmimetrových" skokanů se o centimetr nevešel Roman Novotný, k bronzu mu jich chybělo čtrnáct.

Barbora Špotáková: "Všechny holky házely dobře, kromě mě. Abakumovovou to asi trochu vyblázní. Bude si možná myslet, že to je jednoduché, ale hlavní cíl je mistrovství světa."

Dayron Robles: "Nebyl jsem dneska úplně ve své kůži. Vůbec nevím proč, jestli za to mohly nové tretry, nebo jsem něco snědl."

Bershawn Jackson: "Byl to skvělý závod, jen trochu větrno."



Oštěpař Petr Frydrych si v předprogramu řekl o účast na mistrovství světa v Berlíně. Posledním pokusem hodil 80,57 metru a splnil mírnější limit. Z týmu pro světový šampionát vyřadil Vítězslava Veselého, který rovněž splnil kritérium B, jeho výkon je ale horší. S limitem B může do Berlína pouze jeden atlet. Jednadvacetiletý Frydrych, svěřenec světového rekordmana a ředitele Zlaté tretry Ostrava Jana Železného, hodil poprvé v kariéře 80 metrů ve čtvrté sérii. Výkon 80,11 metru by mu ale k účasti na MS nestačil, protože Veselý předvedl v květnu 80,35. Na osmistovce propásl Jakub Holuša limit pro start na MS o pouhé dvě setiny. Časem 1:46,22 skončil devátý, vyhrál David Rudisha z Keni za 1:44,09.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články