Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Bob Beamon, legendární letec, který přeskočil dobu

Praha - Jen málo osobností změnilo sportovní svět tak, jako se to povedlo Bobu Beamonovi. Americký dálkař se do dějin zapsal světovým rekordem na olympijských hrách v Mexiku 1968, kdy o více jak půl metru překonal dosavadní rekord. Metu 890 centimetrů poté překonal až v roce 1991 Mike Powell. Legendární Beamon byl hostem nejen letošní Zlaté tretry, ale i Tématu pro hosty Michala Dusíka.

Bob Beamon
zdroj: ČT4

V roce mexické olympiády se měnila spousta věcí. Datum 1968 se zapsalo do světových a zejména i do českých dějin. Zatímco Československo okupovala vojska Varšavské smlouvy, na olympiádě bojovala po svém Věra Čáslavská, kterou Beamon vzpomíná. "Měl jsem tu čest ji potkat. Po olympiádě jsem byl na její svatbě a ona mi vyprávěla o tom, co se děje u vás. Byl to pro mě jeden z nejvýznamnějších okamžiků her. Celý svět se v té době měnil."

A měnila se i historie skoku do dálky, kterou Beamon přepsal skokem dlouhým v té době naprosto nemyslitelných 890 centimetrů. Rozhodčí dokonce měli problém s tím, že jejich měřící zařízení nebylo na tak dlouhý skok připravené. Sám skokan přitom nebyl bezprostředně po skoku nějak zvlášť překvapený svým výkonem. Nebyl totiž zvyklý na měření v metrickém systému, a tak vlastně pořádně nevěděl, jak daleko doskočil.

"V první chvíli jsem si vůbec neuvědomil, kolik jsem skočil. Můj kolega mi poté řekl, kam až jsem doletěl, a to bylo něco neuvěřitelného. Po pětačtyřiceti letech stále nikdo na olympiádě neskočil tak daleko, jako jsem skočil já. Když si tohle uvědomíte, sledujete, kolik se skákalo v Londýně, teprve v tu chvíli vám dojde, jak daleko to tehdy bylo," říká šestašedesátiletý sportovec.


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články